Guide - Planningsvoorbeelden Binnenverlichting - Diffuus en gericht

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Diffuus en gericht

Met behulp van het aandeel van diffuus en gericht licht kan men de modellering van vormen en texturen met schaduwen regelen. Diffuus licht ontstaat uit invallend daglicht van de bedekte hemel of een diffuus stralende armatuur. Zonlicht, spots of wallwashers met puntlichtbronnen genereren daarentegen gericht licht, dat harde schaduwen laat ontstaan.

Diffuus licht

Door de diffuse lichtinval van het daglicht ontstaat een zeer zachte sfeer in de ruimte. Aan de hand van de vrijwel totaal ontbrekende schaduwen op voorwerpen en ruimtelijke vlakken kan worden gezien, dat er nauwelijks enige modellering is. De oppervlakken stralen een zachte haptiek uit. Bij de sculptuur ontstaat slechts een zeer zachte en bescheiden verlopende schaduw op de wand. De meubels lijken bijna op de vloer te zweven, aangezien ze niet door een schaduw met de vloer worden verbonden. Een geringer aandeel van gericht licht van links genereert op de achterwand de lichte schaduwvorming.

Diffuus en gericht licht: scène 1

De combinatie van diffuus en gericht licht creëert schaduwbeelden, waarin zowel hard begrensde als zacht verlopende schaduwen opduiken. Met de grote, diffuus lichtende lichtplaat op de achterwand ontstaat een zachter licht dan bij de pendelarmatuur en zo laat de slagschaduw een nog zachter verloop zien. De harde schaduw achter de sculptuur ontstaat uit het gerichte accentlicht van de spot op het plafond. Bij de zitgroep overlappen het diffuse licht van de wandarmatuur en het gerichte licht van de spot elkaar eveneens.

Diffuus en gericht licht: scène 2

De pendelarmatuur met zijn grote lichtvlak genereert aan de ene kant door het diffuse omhulsel een zacht licht, dat harde schaduwranden voorkomt. Door de schaduwvorming van meubels en de sculptuur is echter anderzijds ook te zien, dat de verlichtingssituatie ook een inwaartse richting heeft, die aan de objecten een modellering verleent.

Gericht licht

Het gerichte licht van de zon en de spots creëert een contrastrijk spel van licht en donker met scherp afgebakende schaduwen. Door de eigen schaduw verkrijgen de objecten een sterkere plasticiteit. De harde slagschaduw op de wand en de vloer verbindt objecten in de ruimte sterker met hun omgeving en laat contouren beter naar voren komen. Terwijl een spot met een smalle stralingshoek vaak slechts één schaduw creëert, zo ontstaan er bij bredere stralingshoeken vaak overlappingen van lichtbundels en dientengevolge worden er meervoudige schaduwen gevormd. Afhankelijk van de afstand tot de armatuur en de verlichtingssterkte ontstaan er verschillende intensieve schaduwreeksen.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming