Rådgivning - Planeringsexempel Inomhus - Diffus och riktad

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Diffus och riktad

Modelleringen av former och texturer kan styras med andelen diffust och riktat ljus. Diffust ljus uppstår genom infallande dagsljus från en molnig himmel eller en diffust strålande armatur. Solljus, strålkastare eller wallwashers med punktljuskällor skapar däremot ett riktat ljus med hårda skuggor.

Diffust ljus

Det diffusa flödet av dagsljus ger upphov till en mycket mjuk atmosfär i rummet. Det finns nästan inga skuggor på föremål och ytor, vilket betyder att det knappast sker någon modellering. Ytorna utstrålar en mjuk haptik. Skulpturen lämnar bara en mycket mjuk och diskret skugga på väggen. Möblerna ser nästan ut att sväva ovanför golvet, eftersom det inte finns någon skugga som förbinder dem med golvet. En liten andel riktat ljus från vänster ger en lätt skuggning på den bakre väggen.

Diffust och riktat ljus: Ljusscen 1

Diffust ljus i kombination med riktat ljus ger skuggbilder där både starkt avgränsade och mjukt löpande skuggor förekommer. Den stora, diffust lysande ljusskivan på den bakre väggen skapar att mjukare ljus än pendelarmaturen, vilket innebär att slagskuggan blir ändå mjukare. Den hårda skuggan bakom skulpturen härstammar från det riktade accentljuset från strålkastaren i taket. Även vid sittgruppen överlagras det diffusa ljuset från väggarmaturen och det riktade ljuset från strålkastarna.

Diffust och riktat ljus: Ljusscen 2

Pendelarmaturen med sin stora ljusyta i form av ett diffust hölje ger å ena sidan upphov till ett mjukt ljus som förhindrar hårda skuggkanter. Skuggorna från möblerna och skulpturen visar å andra sidan att belysningssituationen har en riktning som ger objekten en modellering.

Riktat ljus

Det riktade ljuset från solen och strålkastarna skapar ett kontrastrikt spel mellan ljus och mörker med skarpt avgränsade skuggor. Den egna skuggan gör att objekten får tydligare tredimensionalitet. Den hårda slagskuggan på väggen och golvet skapar en starkare förbindelse mellan objekten i rummet och deras omgivning och gör att konturerna framträder tydligare. En strålkastare med smal spridningsvinkel ger ofta bara upphov till en skugga. Vid bredare spridningsvinklar uppstår det däremot ofta överlagringar av ljuskäglor så att det bildas flera skuggor. Hur intensiv skuggan blir beror på belysningsstyrkan och avståndet till armaturen.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring