Guide - Planningsvoorbeelden Binnenverlichting - Algemeen en gedifferentieerd

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Algemeen en gedifferentieerd

Het tegenovergestelde van algemene verlichting en gedifferentieerde lichtconcepten wordt gevormd door het vormgevingsspectrum van de architectuurbelichting, dat enerzijds de basis voor het zien bestrijkt, maar daarnaast ook uit functionele of sfeeroverwegingen zeer individuele lichtoplossingen genereert. Terwijl het aantal varianten voor een basisverlichting te overzien is, worden er voor gedifferentieerde verlichtingsontwerpen talrijke uitgangspunten voor de interpretatie van de ruimte aangeboden.

Armaturen in de binnenruimte en buitenruimte maken fijne gradaties mogelijk in de perspectieven tussen voorgrond, middengedeelte en achtergrond. Gericht accentlicht vormt de basis voor zonale zwaartepunten. Wallwashers en breedstralers en wallwashers vullen de algemene verlichting aan en laten tegenstellingen van lichte verticale en horizontale vlakken ontstaan. Lichtende objecten op de tafels of projecties creëren decoratieve blikvangers.

Algemeen

De breed stralende verlichting voor de vloer en de wand door middel van downlights en wallwashers genereert een diffuus licht in de binnenruimte. Deze creëert een licht om te zien, dat de ruimte in zijn geheel naar de voorgrond haalt. Circulatieruimtes, de tafels en de zitgroep op de voorgrond verkrijgen door de uniforme verlichtingssterkte een gelijkwaardige verlichting. Van de ruimte gaat een rustige indruk uit.

Gedifferentieerd: scène 1

Verlichtingsconcepten kunnen in verschillende richtingen worden gedifferentieerd. De varianten illustreren, hoe bijvoorbeeld door vlakke en geaccentueerde verlichting, contrasten of de ruimtelijke verdeling tussen voor- en achtergrond verschillende gedeelten worden benadrukt en andere door donkerheid onbelangrijker lijken.

Het gerichte licht van de spots genereert een ritme op de circulatieruimte en laat bij de tafels eilandjes van communicatie ontstaan. Schijnwerpers voor de verlichting van de bomen creëren accenten. De verlichting in de vrije ruimte onderstreept de diepte van de buitenruimte: op de voorgrond door middel van de breedstraling van het gazon, in het middengedeelte middels de geaccentueerde bomen en op de achtergrond door de bestraalde bomenrij. Zo ontstaan door middel van het evenwicht van licht om te zien, om naar iets te kijken en om naar te kijken gedifferentieerde lichtoplossingen.

Gedifferentieerd: scène 2

Het gerichte licht van de spots genereert een ritme op de circulatieruimte en laat bij de tafels eilandjes van communicatie ontstaan.

Gedifferentieerd: scène 3

Het gerichte licht van de spots genereert een ritme op de circulatieruimte en laat bij de tafels eilandjes van communicatie ontstaan. Schijnwerpers voor de verlichting van de bomen creëren accenten.

Gedifferentieerd: scène 4

Het gerichte licht van de spots genereert een ritme op de circulatieruimte en laat bij de tafels eilandjes van communicatie ontstaan. Schijnwerpers voor de verlichting van de bomen creëren accenten. De verlichting in de vrije ruimte onderstreept de diepte van de buitenruimte: op de voorgrond door middel van de breedstraling van het gazon, in het middengedeelte middels de geaccentueerde bomen en op de achtergrond door de bestraalde bomenrij.

Gedifferentieerd: scène 5

De lichtobjecten op de tafels vormen decoratieve blikvangers in de ruimte. De verlichting in de vrije ruimte onderstreept de diepte van de buitenruimte.

Gedifferentieerd: scène 6

Het gerichte licht van de spots laat bij de tafels eilandjes van communicatie ontstaan. Schijnwerpers voor de verlichting van de bomen creëren accenten. De verlichting in de vrije ruimte onderstreept de diepte van de buitenruimte.

Gedifferentieerd: scène 7

De lichtobjecten op de tafels en de lichtprojectie op de wand vormen decoratieve blikvangers in de ruimte.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming