Rådgivning - Planeringsexempel Inomhus - Ljus och mörker

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Ljus och mörker

Ljusa rum associeras med dag och en känsla av närvaro. Mörker påminner oss i stället om natt, lugn och trygghet. Då ljus och mörker förekommer nära inpå varandra växlar intrycken mellan de båda olika stämningarna. Ljustaket skapar en grundbelysning i form av ett mjukt ljus som påminner om diffust himmelsljus. Dessutom flödar dagsljus in i rummet från vänster. Wallwashing används för att definiera rummets vertikala plan. För att ljussätta blickfång framhävs enskilda föremål av strålkastarnas accentljus. Pendelarmaturer accentuerar bordet.

Ljus: Ljusscen 1

Det jämna ljushetsintryck som omfattar golvet, väggen och taket inkluderar även rummet som helhet. Det ljusa ljustaket skapar en situation som påminner om en molnig himmel och dränker rummet i ett diffust ljus. Wallwashing gör det i stället möjligt att uppfatta den strukturerade väggen. För att leda blicken mot föremålen bredvid den öppna spisen accentueras enskilda föremål av strålkastare med en ljuskontrast som frigör objekten från sin omgivning.

Ljus: Ljusscen 2

Trots den höga ljusintensitet som dagsljuset skapar räcker ljuset som faller in genom glasfasaden inte till för att lysa upp hela rummet. Ljuset från downlights och pendelarmaturer ger sittgruppen runt bordet närvaro och skapar belysning för kommunikation.

Mörker: Ljusscen 1

Om rummet inte skulle vara belyst i skymningen skulle det knappt vara möjligt att urskilja rummet, formerna och materialen. Det räcker med ett fåtal accenter för att rummets struktur ska uppfattas. Accentljuset för föremålen bredvid den öppna spisen och brasan skapar blickfång som även ger en vink om rummets djup. Pendelarmaturerna ovanför bordet och strålkastarnas starkt fokuserade ljuskäglor skapar accenter i rummets mitt och i förgrunden utan att störa den mörka stämningen.

Mörker: Ljusscen 2

I mycket mörka miljöer räcker det med mycket svagt ljus för att leda blicken. Flammornas ständiga rörelse ser till att ögat riktas mot denna lilla punkt.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring