Rådgivning - Planeringsexempel Inomhus - Neutral och expressiv

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Neutral och expressiv

En yttäckande belysning av komplexa former presenterar objektet som en helhet, men minskar samtidigt modelleringen. Den lägre kontrasten mellan ljus och skuggor på objektet gör att den inte upplevs så spännande som när det belyses med riktat accentljus. Det gör att betraktaren har svårt att uppfatta formernas linjer. En jämn belysning med bred spridningsvinkel kräver delvis okonventionella armaturpositioner, till exempel på sidan eller på golvet, för att utesluta skuggor på undersidan. Men det leder å andra sidan till att betraktaren själv orsakar skuggor när han eller hon står framför objektet. Dessutom kan bländning uppstå.

Likformig belysning: Infällda takarmaturer

En jämn fördelning av ljuset på väggarna skapar en lugn atmosfär. Bordet med liknande ljusintensitet smälter omärkbart in i rummet.

Likformig belysning: Strålkastare

Den undre ljuslösningen med strömskena och strålkastare förefaller mer teknisk än infällda takarmaturer. Pendelarmaturen för bordet har en enkel och neutral form.

Lätta kontraster: Infällda takarmaturer

Ljusförloppen på väggen skapar mönster som lägger sig på arkitekturen. De gör rummet mindre neutralt genom att den högre ljusintensiteten lägger uppmärksamhetens fokus på rummets undre hälft.

Lätta kontraster: Utanpåliggande takarmaturer

Jämfört med downlights i taket utgör de självlysande takarmaturerna blickfång tack vare sin höga luminans och den omgivande ljuscirkeln. Tre pendelarmaturer, där ljus också skimrar genom glaset, är visuellt mer attraherande än den avskärmade pendelarmaturen i det första exemplet.

Starka kontraster: Infällda takarmaturer

Stora ljuskontraster skapar större spänning i rummet. Ljuset skiljer viktigt från oviktigt. Rummet som helhet träder tillbaka medan enskilda objekt och bordet lyfts fram i förgrunden.

Starka kontraster: Strålkastare

Som kontrast till de i taket integrerade riktstrålkastarna orsakar strömskenorna och strålkastarna kraftiga mönster i taket som understryker perspektivet i rummet. Skrivbordsarmaturerna utstrålar teknisk funktionalitet.

Ljuseffekter: Infällda takarmaturer

Speciella ljuslösningar, som projektioner av ljusmönster eller skarpt avgränsad belysning av tavlor, skapar ljuseffekter som distanserar sig från den konventionella rumsbelysningen. De ger upphov till starka kontraster och självständiga figurer som skapar en uttrycksfull atmosfär. För att behålla fokus på ljuset har belysningskonceptet med integrerade armaturer en mer diskret framtoning i taket.

Ljuseffekter: Strålkastare

Färgade strålkastare eller stora, självlysande armaturer kan ge ljuskonceptet mer känsla än infällda takarmaturer.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring