Guide - Planningsvoorbeelden Binnenverlichting - Verticaal en horizontaal

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Verticaal en horizontaal

Door de lichtsterkteverdeling tussen vloer, wand en plafond wordt met verlichting het verticale of het horizontale vlak benadrukt. Dit kan de oriëntatie vergemakkelijken, functiezones scheiden of bijdragen aan het vormen van de ruimte. De plafondinbouwarmaturen langs de wand genereren een asymmetrische lichtverdeling voor een uniforme lichtsterkteverdeling op het verticale vlak. De andere downlights stralen het licht symmetrisch naar de vloer voor een brede lichtverdeling. De spots accentueren daarnaast afzonderlijke objecten, om contrasten in het verticale of horizontale vlak te plaatsen. De wandarmaturen zijn een optie voor het verlichten van het plafond.

Verticaal en horizontaal: scène 1

De combinatie van verticale en horizontale verlichting leidt tot een evenwichtige en vriendelijke totaalindruk van de ruimte. De lichte wand op de achtergrond versterkt de diepte van de ruimte. De algemene verlichting door de downlights differentieert niet tussen zitgroepen en vloeroppervlakken.

Verticaal en horizontaal: scène 2

Als de verlichting van de zitgroepen daarentegen echter plaatsvindt met accenten, dan ontstaan er lichteilandjes in de ruimte. De lichte wand aan de zijkant creëert daarbij breedte in de voorgrond en verplaatst het ruimtelijke zwaartepunt.

Verticaal

De wallwashing richt de aandacht op de wanden. Uit de lichte zijdelingse begrenzingsvlakken ontstaat een brede indruk van de ruimte. Het voortzetten van de wallwashing op de achterwand verbindt de voorgrond met de achtergrond. De gelijkmatige lichtverdeling op de wand over de hoogte en de breedte brengt de wand in zijn totaliteit tevoorschijn. De ruimte verkrijgt door het uitsluitend via de wand invallende licht een ongedifferentieerd karakter.

Horizontaal: vloer

Het uitsluitend verlichten van de vloer als horizontale component leidt tot een donkere totaalindruk van de ruimte. Een geringere reflectiefactor van de vloer zou dit gevoel nog versterken.

Horizontaal: plafond

De indirecte verlichting door plafondwashers betrekt het plafond er echter bij als bovenste horizontale vlak en zorgt voor een hogere ruimtelijke indruk. De meubels krijgen in tegenstelling tot de verlichting met downlights een diffuus licht.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming