Rådgivning - Planeringsexempel Inomhus - Vertikal och horisontell

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Vertikal och horisontell

Ljusets fördelning mellan golvet, väggen och taket gör det möjligt att betona det vertikala eller horisontella planet via belysningen. Ljuset kan underlätta orienteringen, skilja ut funktionszoner eller bidra till rumsbildningen. De infällda takarmaturerna längs väggen skapar en asymmetrisk och enhetlig ljusfördelning i det vertikala planet. Övriga downlights sprider ljuset symmetriskt och ger därmed en bred ljusfördelning på golvet. Strålkastarna accentuerar dessutom enskilda objekt och sätter därmed ljuskontraster i det vertikala eller horisontella planet. Väggarmaturer kan användas för att lysa upp taket vid behov.

Vertikalt och horisontellt Ljusscen 1

Vertikal och horisontell belysning i kombination leder till ett harmoniskt och vänligt totalintryck av rummet. Den ljusa väggen i bakgrunden förstärker rummets djup. Allmänbelysningen med downlights skapar ingen differentiering mellan sittgrupper och golv.

Vertikalt och horisontellt Ljusscen 2

Om sittgrupperna däremot belyses med accentljus uppstår ljusöar i rummet. Den ljusa väggen på sidan ger ett spatiöst intryck i förgrunden och förskjuter tyngdpunkten i rummet.

Vertikalt

Med wallwashing riktas uppmärksamheten mot väggarna. De ljusa begränsningsytorna på sidorna resulterar i ett mer spatiöst rumsintryck. Den breda väggbelysningen som fortsätter på den bakre väggen binder samman förgrunden med bakgrunden. Den jämna ljusfördelningen i höjd- och längsled på väggen gör att hela väggen framhävs. Ljuset som endast faller på väggen ger rummet en enhetlig karaktär.

Horisontellt: Golv

Belysningen som endast är riktad mot golvet, den horisontella komponenten, gör att rummet i sin helhet upplevs som mörkt. Om golvet hade en lägre reflexionsfaktor skulle denna upplevelse förstärkas.

Horisontellt: Tak

Den indirekta belysningen från tak-washers integrerar taket som en övre, horisontell yta och gör därmed att rummet framstår som högre. Möblerna får här ett diffust ljus, till skillnad från belysningen med downlights.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring