Rådgivning - Gestaltning med ljus - Ritning

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Ritning

Från skiss och moodboard till teknisk ritning

De rittekniska metoderna sträcker sig från enkla skisser till detaljerade och mycket komplicerade förfaranden. Ju mer arbete som läggs ned i den här fasen, desto mer differentierat kan den belysta miljön och i synnerhet ljuseffekten återges. Perspektivritningar av rum gör det enklare att se belysningsanläggningens placering i lokalen.

I det enklaste fallet kan ljuseffekter återges grafiskt som ljuskäglor i form av konturer, färgade ytor eller gråtoner som avviker från underlaget. På ritningar där ljuskäglorna markeras med ljusa färgpennor eller kritor på en mörk bakgrund uppnås en intensiv lyskraft. Denna metod är speciellt lämplig för att återge utomhusbelysning nattetid. Vid visualisering av ett totalt koncept kan en medvetet förenklad skiss återge ljuseffekterna på ett mer åskådligt sätt än en förment verklighetstrogen avbildning med graderade ljusnivåer.

I en storyboard visualiseras ljussättningars förlopp i tid och rum med skissliknande avbildningar. Denna metod är lämplig för studier av de dynamiska processerna i en byggnad i samband med en scenografisk ljusplanering. Dynamiska processer innebär till exempel att man rör sig genom en byggnads olika delar eller studerar tidsdimensionen i ett och samma rum under loppet av en dag.

En moodboard är en samling bilder, skisser, material, färger och begrepp som beskriver känslor. En moodboard kräver en ljussättning med olika stämningar. Genom parallella kollage med olika teman kan moodboarden ge upplysningar om kontraster och färger för olika ljusscener. I en moodboard handlar det främst om en ofiltrerad sammanställning av bilder. Utvärdering och konkretisering sker sedan på ett analytiskt plan.

Teknisk ritning

Tekniska ritningar ger exakt information om armaturernas typ och placering, till exempel i takritningar och genomskärningar. I ritningen går det också att ange riktningen hos exempelvis strålkastare. För bättre översikt kan alla armaturer samlas i en tabell med armatursymboler och egenskaper. För elplaneringen krävs dessutom uppgifter om strömkretsar, strömbrytare, knappar och kapslingsklasser.

Diagram

I diagram dokumenteras till exempel hur belysningsstyrkor och luminanser fördelas i rummen. Linjerna i isoluxdiagram markerar likvärdiga belysningsstyrkor. Linjerna i isocandeladiagram indikerar luminanser.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring