Guide - Vormgeven met licht - Montage

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Montage

Technische details voor de installatie van armaturen

Bij de montage zijn technische en vormgevingsaspecten van belang. Als de plaatsing van de armaturen vastgelegd is, dan richt de focus zich op het montagedetail. Voor downlights zijn er verschillende montagevarianten zoals inbouw, opbouw of pendel beschikbaar.

Plafond

Verlaagde plafonds

Bij gladde verlaagde plafonds, bijv. uit gipsplaten, kunnen de armaturen onafhankelijk van opgegeven plafondrasters worden geplaatst. De armaturen werden in overeenkomstige plafondopeningen bevestigd; eventueel moet het gewicht van de armatuur door eigen ophangingen aan de armatuur of in de buurt van de armatuur worden gedragen. Als het plafond moet worden gestuct, zijn er inbouwringen nodig bij de armatuuropeningen.

Paneelplafonds

Voor paneelplafonds en honingraatrasterplafonds zijn er inbouwcassettes met uitsneden voor de inbouw van downlights. De cassettes zijn in hun afmetingen afgestemd op de betreffende rastermaat, zodat ze een plafondraster vullen resp. de montage tussen statisch niet belastbare plafondpanelen mogelijk maken.

Plafondkanaal

Om lichtbronnen in het plafond niet zichtbaar te integreren, kunnen er armaturen in een plafondkanaal aan een spanningsrail worden gemonteerd.

Pendelarmaturen

Het ophangen van armaturen kan op verschillende manieren plaatsvinden. Armaturen met gering gewicht worden normaalgesproken opgehangen aan de aansluitkabel. Bij zwaardere armaturen wordt het gewicht overgenomen door een afzonderlijke ophanging. Dit kan een extra staaldraadophanging zijn; er is echter ook een starre ophanging door middel van een pendelbuis mogelijk, die in de regel ook de aansluitkabel bevat.

Betonnen plafonds

Voor de inbouw van armaturen in betonnen plafonds worden de armatuuropeningen bij het gieten van de plafonds uitgespaard. Een mogelijkheid is de montage van kanten-klare inbouwhuizen, die eveneens op de bekisting worden bevestigd en in het plafond blijven zitten. In ieder geval moet het helder zijn, of de geplande armaturenindeling zich verdraagt met de staat van het plafond, of bijv. bepaalde montagelocaties door niet zichtbare balken zijn uitgesloten of dat de bewapening van het plafond moet worden afgestemd op de armaturenindeling.

Wand

De montage van armaturen op de wand is mogelijk via op- of inbouw, waarbij de inbouw weer in betonwanden en in holle wanden kan plaatsvinden.

Vloer

De montage van armaturen voor de vloer omvat inbouw- en opbouwarmaturen. Bij vloerinbouw moet er voor een overeenkomstige armaturenafdekking om veilig te kunnen lopen en de bescherming tegen indringend vocht worden gezorgd. In de buitenruimte staat ook de optie voor bolderarmaturen en mastarmaturen ter beschikking.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming