Guide - Binnenruimteverlichting - Plafondinbouwarmaturen

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Plafondinbouwarmaturen

Plafondinbouwarmaturen met verschillende lichtverdelingen

Plafondinbouwarmaturen integreren in de architectuur. Als downlight, breedstraler, wallwasher, of richtbare spot in ronde of vierkante uitvoering vervullen ze hun taak zonder te veel invloed op het plafondaanzicht uit te oefenen.

Criteria voor plafondinbouwarmaturen
- Selectie van de armatuur bepaalt de lichtkleur en de lichtsterkte
- Stralingshoek bepaalt de lichtbundel
- Cut-off resp. Optische cut-off begrenzen de verblinding en verhogen het visual comfort
- Inbouwdiepte
- Grootte plafondopening
- Inbouwdetails (afdekkend, afsluitend)

Downlights zijn bijzonder geschikt voor een aantrekkelijke, gelijkmatige en efficiënte basisverlichting. Voor een goed visual comfort zijn ze optimaal afgeschermd. Dit wordt bereikt door armaturen met een lenzensysteem door een grote{optische cut-off van 6071} of bij darklight-reflectoren door een overeenkomstig grote [cut-off van = 1876}.
Armaturen met een eerder smalle stralingshoek zijn bijzonder geschikt voor hoge ruimtes en combineren een groot visual comfort met uniforme verlichting.

Plafondinbouwarmaturen

Dubbelfocus-downlights

Dubbelfocus-downlights beschikken over een rotatiesymmetrische lichtbundel. Door de smalle lichtverdeling is deze downlight zeer geschikt voor hoge ruimtes. Voor montage in schuine plafonds dient de armatuur instelbaar te zijn om een verticaal omlaag gerichte lichtbundel mogelijk te maken.

Downlights

Downlights hebben een rotatiesymmetrische lichtbundel die loodrecht naar onderen is gericht.

Downlight-wallwashers

Downlight-wallwashers hebben een asymmetrische lichtverdeling, die naar onderen en op verticale vlakken is gericht. Deze dienen voor de gelijkmatige verlichting van wand- en vloervlakken. Speciale vormen zijn dubbele wallwashers voor de verlichting van twee tegenover elkaar liggende wanduitsneden en hoekwallwashers voor het verlichten van de hoeken van vertrekken.

Lens-wallwashers

Lens-wallwashers hebben een asymmetrische lichtverdeling, die op verticale vlakken is gericht. Deze dienen voor de gelijkmatige verlichting van wandvlakken. Bij lens-wallwashers zorgen speciale lens-reflectorsystemen voor een gelijkmatige verlichting van de wand. Het licht wordt door lenzen gespreid en met wallwasher-reflectoren naar de wand gebracht. De aan de onderkant zichtbare darklightreflectoren van de lens-wallwashers zijn anti-verblindend.

Strijklichtwallwashers

Strijklichtwallwashers met een geringe wandafstand bereiken een zeer krachtige plasticiteit van de structuur en halen daarmee de gebruikte materialen naar de voorgrond.

Richtbare spots

Richtbare spots dienen voor de accentuerende verlichting van afzonderlijke gedeelten of objecten met een middelbrede tot smalle lichtverdeling. Deze combineren de voordelen van downlights met de flexibiliteit van richtbare spots. Boven een rotatiesymmetrische darklight-reflector stralen lampen hun lichtbundel loodrecht naar beneden uit; ze kunnen echter tot 20° gezwenkt en 360° worden gedraaid. Terwijl de darklight-reflector bij gewone inbouwspots tot een conus is gereduceerd, is bij richtbare spots de cut-off van de darklight-reflector rondom beschikbaar.

Downlights

De wandafstand moet rond de helft van de armatuurafstand zijn om een aangename helderheid op de wand en een goede proportionering van de scallops te bereiken. Om een gelijkmatige verlichting op een referentievlak te bereiken, moet de armatuurafstand de montagehoogte h niet met meer dan 1,5:1 overschrijden. Een optimale gelijkmatigheid wordt met d=h bereikt. Om symmetrische scallops in een hoek te bereiken, moet er een downlight op de 45° diagonaal worden gepositioneerd.

Wallwashers

De wandafstand dient ten minste een derde van de hoogte van het vertrek te bedragen. De wandafstand kan ook worden gemarkeerd door een 20°-lijn, die vanaf het voetpunt van de wand naar het plafond wijst. Een optimale gelijkmatigheid wordt met een armatuurafstand bereikt, die overeenkomt met de afstand tot de wand, maar die deze in geen geval meer dan 1,5 keer overschrijdt. Wallwashers ontvouwen hun optimale gelijkmatigheid pas vanaf minimaal drie armaturen. De positie van een wallwasher in de hoek van een vertrek moet op de 45°-lijn liggen.

Downlights zijn een universeel instrument voor functionele, architectonische en accentuerende verlichting.

Inbouwdownlights zijn onopvallende architectuurdetails. Opbouwarmaturen en pendelarmaturen daarentegen zetten accenten in de ruimte. Deze moeten in de opstelling en de vorm corresponderen met de architectuur.

Projecten van dit Guide-onderwerp

Notice: Undefined variable: docker_container_www_url in /var/www/html/struktur/php/tapeten/tapete_ratgeber.php(167) : eval()'d code on line 1 Notice: Undefined variable: docker_container_www_url in /var/www/html/struktur/php/tapeten/tapete_ratgeber.php(167) : eval()'d code on line 2 Notice: Undefined variable: docker_container_www_url in /var/www/html/struktur/php/tapeten/tapete_ratgeber.php(167) : eval()'d code on line 4 Notice: Undefined variable: docker_container_www_url in /var/www/html/struktur/php/tapeten/tapete_ratgeber.php(167) : eval()'d code on line 5

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming