Rådgivning - Innerbelysning - Infällda takarmaturer

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Infällda takarmaturer

Infällda takarmaturer med olika ljusfördelningar

Infällda takarmaturer kan integreras i arkitekturen. De fyller sin funktion som downlight, washer eller riktstrålkastare i runt eller kvadratiskt utförande utan att påverka takbilden alltför mycket.
Kriterier för infällda takarmaturer
- Armaturvalet bestämmer ljusfärgsnyans och ljusstyrka
- Spridningsvinkeln bestämmer ljuskäglan
- Avbländningsvinkeln resp. optisk cut-off begränsar bländningen och höjer den visuella komforten
- Inbyggnadsdjup
- Taköppningens storlek
- Infällningstillbehör (utanpåliggande, slätt)
Downlights är speciellt lämpliga för en tilltalande, jämn och energieffektiv grundbelysning. De är optimalt avbländade för god visuell komfort. På armaturer med linssystem uppnås detta genom en stor optisk cut-off och på darklight-reflektorer genom en stor avbländningsvinkel.
Armaturer med en mycket smal spridningsvinkel är speciellt lämpliga för rum med högt i tak och ger både hög visuell komfort och likformig belysning.

Infällda takarmaturer

Dubbelfokus-downlights

Dubbelfokus-downlights har en rotationssymmetrisk ljuskägla. Den smala ljusfördelningen gör dessa downlights speciellt lämpliga för rum med högt i tak. Vid montering i snedtak måste armaturen vara inställbar för att ljuskäglan ska kunna riktas lodrätt nedåt.

Downlights

Downlights har en rotationssymmetrisk ljuskägla som är riktad lodrätt nedåt.

Downlight-wallwashers

Downlight-wallwashers har en asymmetrisk ljusfördelning som riktas nedåt och mot vertikala ytor. De används för jämn belysning av vägg- eller golvytor. Specialtyper är dubbelwallwashers för belysning av två motsatta väggsektioner och hörnwallwashers för belysning av hörn.

Linswallwashers

Linswallwashers har en asymmetrisk ljusfördelning som riktas mot vertikala ytor. De används för jämn belysning av väggytor. Hos linswallwashers skapar speciella linsreflektorsystem en jämn vertikalbelysning. Ljuset sprids genom linser och styrs till väggen med wallwasherreflektorer. Linswallwashers har underifrån synliga darklight-reflektorer som är bländfria.

Släpljuswallwasher

Släpljuswallwashers med litet väggavstånd ger strukturen en mycket markant tredimensionalitet och framhäver därigenom de material som använts.

Riktstrålkastare

Riktstrålkastare används för accentuerande belysning av enskilda områden eller objekt med medelbred till smal ljusfördelning. De förenar fördelarna hos downlights med riktstrålkastarnas flexibilitet. Ovanför en rotationssymmetrisk darklight-reflektor sprider ljuskällorna sin ljuskägla lodrätt nedåt, men de kan svängas upp till 20° och vridas 360°. I traditionella, infällda strålkastare är darklight-reflektorn reducerad till en kon, men i riktstrålkastare är darklight-reflektorns avbländningsvinkel tillgänglig runt om.

Downlights

Avståndet till väggen bör vara hälften av armaturavståndet. Därmed uppnås en behaglig ljusintensitet på väggen och avvägda proportioner hos de scallops som bildas. För att nå en jämn belysning på en referensyta bör armaturavståndet inte överstiga monteringshöjden h med mer än 1,5:1. Bästa möjliga jämnhet uppnås med d = h. För att uppnå symmetriska scallops i ett hörn måste en downlight placeras på 45°-diagonalen.

Wallwashers

Väggavståndet ska vara minst en tredjedel av takhöjden. Som alternativ markeras väggavståndet med en 20-graderslinje som dras från väggens kant mot golvet och upp till taket. Bästa möjliga jämnhet uppnås med ett armaturavstånd som motsvarar väggavståndet eller som är högst 1,5 gånger väggavståndet. Wallwashers uppnår sin optimala jämnhet först när minst tre armaturer används. En wallwasher som placeras nära ett hörn i rummet bör ligga på 45°-linjen.

Downlights är universalverktyg för funktionell, arkitektonisk och accentuerande belysning.

Infällda downlights är diskreta arkitekturdetaljer. Utanpåliggande armaturer och pendelarmaturer sätter däremot accenter i rummet. Deras placering och form ska överensstämma med arkitekturen.

Projekt för detta guidetema

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring