Guide - Binnenruimteverlichting - Spot

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Spot

Flexibele armaturen voor spanningsrails voor accentverlichting

Spots verlichten een begrensd bereik. De montageplaats en de uitlijning zijn variabel. Spots worden met verschillende stralingshoeken en lichtverdelingen aangeboden.

Criteria voor spots
- Selectie van de armatuur bepaalt de lichtkleur en de lichtsterkte
- De stralingshoek bepaalt de lichtbundel en wordt door een vervangbare lens vastgelegd
- De cut-off beperkt de verblinding en verhoogt de visual comfort
- Draai- en zwenkbaarheid
- Toebehoren snoot voor verbetering van het visual comfort

Spot

Spots

Spots bezitten een smal stralende (spot vanaf ca. 6°) tot breed stralende (flood ca. 45°) lichtverdeling met een rotatiesymmetrische lichtbundel. Er zijn ook spots beschikbaar met tweezijdige lichtverdelingen of met asymmetrische lichtverdelingen. Bij armaturen met Spherolit-lenzen kunnen de lenzen en daardoor ook de karakteristieken meestal worden vervangen.

Doorgaans zijn spots draai- en zwenkbaar; van de oval flood lens van de breedstralers kan de uitlijning worden veranderd.

Contourenspots

Contourenspots bezitten optische systemen voor de projectie voor verschillende stralingshoeken.
Enkele spotsoorten zijn uitgerust met verzamel- of fresnellenzen voor een variabele stralingshoek. Spots met afbeeldende systemen (contourenspots) maken door de projectie van afschermingen of sjablonen (gobo's) extra verschillende lichtbundelcontouren of afbeeldingen mogelijk.

Bij beelden op wanden of objecten in een ruimte moet het licht in een hoek van 30° invallen.

Accentuering of projectie in
- musea
- tentoonstellingen, kunstgalerieën
- showrooms
- presentatiegedeeltes

Op basis van hun variabiliteit op de montageplaats en uitlijning kunnen spots aan verschillende taken worden aangepast. Een smalle lichtverdeling maakt hierbij de verlichting mogelijk van kleinere ruimten, ook van een grotere afstand, terwijl de bredere lichtverdeling van spotstralers de verlichting van een grotere ruimte met één enkel armatuur mogelijk maakt. Voor de projectie van lichteffecten dienen gobo's en structuurlenzen. Er kunnen daarnaast ook filterfolies worden gebruikt.

Projecten van dit Guide-onderwerp

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming