Guide - Buitenruimteverlichting - Façade

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Façade

De nachtwerking van gebouwen optimaal met licht ondersteunen

Materiaal en vorm en het licht met lichtrichting en lichtkleur bepalen de gestalte van façades. Het beeld van een façade verandert in de loop van de dag door de lichtrichting en de variërende aandelen van diffuus en direct licht. Uiteenlopende lichtverdelingen en het gebruik van lichtregelsystemen verlenen aan nachtelijke façades een eigen gestalte. Verschillende verlichtingssterkten differentiëren bouwdelen of gedeeltes van een façade. Strijklicht haalt kleine façadedetails naar voren. Breed stralende verlichting laat façades zich in hun geheel als verschijning presenteren. Een straling buiten het façadevlak naar de zijkant en naar boven moet worden vermeden.

Façade massief

Breed stralende verlichting zorgt voor een gelijkmatige lichtverdeling op de façade. Een lichtlijn markeert de grens van het gebouw tegen de nachtelijke hemel. Uplights verlenen de façade een ritmische verdeling. Onder het licht van up-downlights ontstaan grafische patronen door markante lichtbundels.
Breed stralende verlichting kan façades vlak laten lijken. De reductie van de verlichtingssterkte naar boven zorgt voor een contrastarme overgang naar de donkere nachtelijke hemel. Strijklicht haalt oppervlaktestructuren van materialen naar voren. Lichtverlopen worden op ongestructureerde wanden tot dominerende figuur en als zelfstandig patroon waargenomen. Met lichtpatronen kunnen grote gelijkmatige vlakken worden gestructureerd. Lichtbundels, die niet met de architectonische structuur overeenkomen, worden als storend ervaren.

Façadeverlichting kan op de grond, een mast of het gebouw worden geplaatst. Met wallwashers met een afstand tot de façade tussen een derde en een halve hoogte van de façade worden lange slagschaduwen vermeden. Dicht bij de façade geplaatste armaturen genereren een strijklicht dat de oppervlaktestructuren sterk benadrukt. Vloerinbouwarmaturen zijn architectonisch onopvallend. Het overgroeien door beplanting dient te worden voorkomen. Mastarmaturen fungeren als aanvullende elementen voor de façade. Met behulp van draagarmen is een bevestiging rechtstreeks aan het gebouw mogelijk. Een straling buiten het façadevlak naar de zijkant en naar boven moet worden vermeden.

Façade massief

Kragarm

Façade, verticale indeling

Steunen rond

Breedstralers zorgen voor een gelijkmatige verlichting van de façade. De breedstraler met puntvormige lichtbronnen maakt de structuur duidelijk waarneembar. De accentuering van steunen haalt deze los van de omringende façade. Tweezijdig gerangschikte uplights benadrukken het volume van de steun. Downlights accentueren de steun en verlichten het bodembereik. De combinatie van uplights en downlights ondersteunt de verticale façadeverlichting door een verlichting van boven en van onderen.
Smal stralende lichtbundels versterken de werking van de verticale verdeling. Om zijdelingse schaduwen te vermijden, moeten de armaturen in een rechte hoek tot de façade worden geplaatst. Sterkte contrasten en slagschaduwen kunnen door een breed stralende algemene verlichting van de façade worden gecompenseerd. Het ritme van de façadeverdeling moet overeenkomen met de armaturenindeling.

Façade, verticale indeling

Steunen met structuur

Façade, verticale indeling

Nis

Façade, horizontale indeling

Breedstralers verlichten de gehele façade en benadrukken door slagschaduwen de horizontale verdeling. Lichtlijnen tekenen op de donker verschijnende façadevlakken de horizontale structuur met licht.
Dicht tegen de façade geplaatste armaturen zorgen voor een uitgesproken plasticiteit. Lange slagschaduwen van horizontale façadeverdeling kunnen door een grotere afstand van de armaturen tot de façade worden verminderd. De steilere lichtinvalshoek in het bovenste gedeelte van de façade leidt tot grotere slagschaduwen dan in het onderste gedeelte.

Façade, uitstek - uitsparing

Breed stralende breedstralers met een grote afstand tot het gebouw belichten de façade gelijkmatig. Façades met sterke in- en uitspringingen worden gekenmerkt door een sterke schaduwopbouw. Verschillende verlichtingssterktes of lichtkleuren ondersteunen de differentiëring van de façade. Uplights markeren met strijklicht de binnenhoek.
Gedifferentieerde verlichtingssterktes, lichtverdelingen en lichtkleuren geven de façade een ritmisch aanzicht. Harde contrasten tussen geaccentueerde en onverlichte zones kunnen met een breed stralende basisverlichting worden gecompenseerd. Een grotere armatuurafstand tot de façade vermindert het vormen van slagschaduwen. De structuur van de façadeverdeling moet overeenkomen met de armaturenindeling.

Façade met holte

Bij daglicht lijken de venstervlakken donker. Verlichte binnenruimten bij nacht vormen een sterk contrast tussen donkere façadevlakken en lichte ramen. Breedstralers zorgen voor een gelijkmatige lichtverdeling op de façade. De verlichting van de kantelaaf haalt de ramen van de façadeopening naar voren. Smal stralende uplights beklemtonen het façaderaster.
Het verblinden van de gebruiker in de binnenruimte moet worden vermeden. In de binnenruimte stralende armaturen leiden de blik naar buiten uit het gebouw. Met lichtregelsystemen kunnen ruimtes afzonderlijk worden aangestuurd en lichtvelden op de façade genereren.

Aaneengeschakelde façade

Bij daglicht lijken de gekoppelde ramen donker. Verlichte binnenruimten bij nacht zorgen voor een sterk contrast tussen donkere façadevlakken en heldere gekoppelde ramen. De verlichting van de borstwering ondersteunt de horizontale structuur.
Het sterke contrast van heldere binnenruimteverlichting en het donkere buitenvlak bij nacht kan in slechts geringe mate met een breed stralende façadearmatuur worden gecompenseerd.

Façade transparant

Bij daglicht lijkt de transparante façade donker en reflecteert hij de omgeving. Binnenruimteverlichting maakt een blik in het gebouw mogelijk. Plafondwashers in de binnenruimte halen de plafondvlakken naar voren en versterken de totaalindruk van helderheid bij nacht. De façadeconstructie tekent zich af als een silhouet. Lichtlijnen in het bereik van de verdiepingsplafonds onderstrepen de horizontale structuur van het gebouw. Uplights benadrukken de verticale façade-elementen.
Vanwege het kijkperspectief vanaf de grond lijkt de lichtwerking in de binnenruimte groter met uplights dan met downlights. Het verblinden van de gebruiker in de binnenruimte moet worden vermeden. In de binnenruimte stralende armaturen leiden de blik naar buiten uit het gebouw.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming