Plafondinbouwarmaturen

Plafondinbouwarmaturen met verschillende lichtverdelingen

Plafondinbouwarmaturen integreren in de architectuur. Als downlight, breedstraler, wallwasher, of richtbare spot vervullen ze hun taak zonder te veel invloed op het plafondaanzicht uit te oefenen.

Criteria voor plafondinbouwarmaturen
- Selectie van de armatuur bepaalt de lichtkleur en de lichtsterkte
- Stralingshoek bepaalt de lichtbundel
- Cut-off resp. Optische cut-off begrenzen de verblinding en verhogen het visual comfort
- Inbouwdiepte
- Grootte plafondopening

Plafondinbouwarmaturen

Downlights zijn bijzonder geschikt voor een aantrekkelijke, gelijkmatige en efficiënte basisverlichting. Voor een goed visual comfort zijn ze optimaal afgeschermd. Dit wordt bereikt door armaturen met een lenzensysteem door een grote{optische cut-off van 6071} of bij darklight-reflectoren door een overeenkomstig grote [cut-off van = 1876}.
Armaturen met een eerder smalle stralingshoek zijn bijzonder geschikt voor hoge ruimtes en combineren een groot visual comfort met uniforme verlichting.

Downlight richtbare spots dienen voor de accentuerende verlichting van afzonderlijke gebieden of objecten met een middelbrede tot smalle lichtverdeling.

Wallwashers hebben een asymmetrische lichtverdeling, die op verticale vlakken is gericht. Deze dienen voor de gelijkmatige verlichting van wand- of façadevlakken. Bij lens-wallwashers zorgen speciale lenzensystemen voor een gelijkmatige verlichting van de wand. Het licht wordt door de lens verspreid en naar de wand gevoerd. De aan de onderkant zichtbare darklightreflectoren van de lens-wallwashers zijn anti-verblindend.

De wandafstand moet ongeveer de helft van de armatuurafstand zijn om een voldoende helderheid op de wand en een goede proportionering van de scallops te bereiken. Om een gelijkmatige verlichting op een referentievlak te bereiken, moet de armatuurafstand de montagehoogte h niet met meer dan 1,5:1 overschrijden. Een optimale gelijkmatigheid wordt met a=h bereikt.

Downlights geven een algemene verlichting voor
- entrees
- arcades
- passages
- atriums
Inbouwdownlights zijn onopvallende architectuurdetails.
Opbouwarmaturen en pendelarmaturen daarentegen zetten accenten in de ruimte. Deze moeten in de opstelling en de vorm corresponderen met de architectuur.