Rådgivning - Utomhusbelysning - Infällda takarmaturer

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Infällda takarmaturer

Infällda takarmaturer med olika ljusfördelningar

Infällda takarmaturer kan integreras i arkitekturen. De fyller sin funktion som downlight, washer eller riktstrålkastare utan att påverka takbilden alltför mycket.
Kriterier för infällda takarmaturer
- Armaturvalet bestämmer ljusfärgsnyans och ljusstyrka
- Spridningsvinkeln bestämmer ljuskäglan
- Avbländningsvinkeln resp. optisk cut-off begränsar bländningen och höjer den visuella komforten
- Inbyggnadsdjup
- Taköppningens storlek

Infällda takarmaturer

Downlights

Downlights är speciellt lämpliga för en tilltalande, jämn och energieffektiv grundbelysning. De är optimalt avbländade för god visuell komfort. På armaturer med linssystem uppnås detta genom en stor optisk cut-off och på darklight-reflektorer genom en stor avbländningsvinkel.
Armaturer med en mycket smal spridningsvinkel är speciellt lämpliga för rum med högt i tak och ger både hög visuell komfort och likformig belysning.

Downlight-riktstrålkastare

Downlight-riktstrålkastare används för accentuerande belysning av enskilda områden eller objekt med medelbred till smal ljusfördelning.

Wallwashers

Wallwashers har en asymmetrisk ljusfördelning som riktas mot vertikala ytor. De används för jämn belysning av vägg- eller fasadytor. Hos linswallwashers skapar speciella linssystem en jämn väggbelysning. Ljuset sprids genom linsen och leds till väggen. Linswallwashers har underifrån synliga darklight-reflektorer som är bländfria.

Avståndet till väggen bör vara hälften av avståndet mellan armaturerna. Därmed uppnås tillräcklig ljusintensitet på väggen och avvägda proportioner hos de scallops som bildas. För att nå en jämn belysning på en referensyta bör armaturavståndet inte överstiga monteringshöjden h med mer än 1,5:1. Bästa möjliga jämnhet uppnås med a = h.

Downlights ger allmänbelysning för
- entréer
- arkader
- gallerior
- atrier
Infällda downlights är diskreta arkitekturdetaljer.
Utanpåliggande armaturer och pendelarmaturer sätter däremot accenter i rummet. Deras placering och form ska överensstämma med arkitekturen.

Projekt för detta guidetema

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring