Planering av användning - Case Studies - Case Study: Work

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Case Study: Work

Ljusplanering i jämförelse

Kan kontorsbelysningen vara attraktiv och samtidigt kostnadseffektiv?

Strikta normer och traditionell planering med enbart jämn allmänbelysning utan rangordning av objekt leder till otillfredsställande ljuslösningar på kontoret. Bristande koppling till respektive användning och ett monotont helhetsintryck hör till nackdelarna. Till skillnad från kvantitativa ljuskoncept baseras god ljusdesign på kontoret på en behovsorienterad indelning av rummet.

[alt]

Kvalitativ ljusplanering på kontoret

Vid belysning av delar av rummet analyseras var användaren behöver vilket ljus. Hög cylindrisk belysningsstyrka från väl avbländade armaturer belyser arbetsplatserna, möjliggör god visuell komfort och ger god belysning av ansikten. Belysta vertikala ytor ger ett ljust intryck av rummet och väl avvägda kontraster i samband med bildskärmsarbete. Belysningen av kommunikationsytorna i mitten möjliggör en bekväm orientering.

[alt]

Konventionell ljusplanering för kontor

Vid rasterlösningar med armaturer för bred allmänbelysning saknas kopplingen till användarens behov av ljus för arbetsuppgifterna, i motsats till den platsanpassade belysningen. Genom den allmänt höga horisontella belysningsstyrkan blir dessutom energibehovet stort för att uppnå tillräcklig belysning. Dessutom har det kontrastlösa ljuset en tröttande effekt eftersom det inte strukturerar omgivningen.

[alt]

Belysningsplan för kvalitativ ljusplanering

För en energieffektiv platsanpassad allmänbelysning bör armaturplaceringen över arbetsborden vara väl anpassad. Wallwashers är placerade längst fram på kontoret för att ge ett ljust intryck av rummet. Gångytan i mitten får däremot en linjär allmänbelysning med ljusfördelningen oval flood.

[alt]

Belysningsplan för konventionell ljusplanering

Den jämna rasterplaceringen utgör en kompromiss vid individuella belysningstillämpningar för arbetsytor, kommunikationsytor och sammanträdesrum. Den breda ljusfördelningen skapar ett monotont intryck av rummet.

[alt]

Slutsats

Effektiviteten hos LED-belysning med mini mala krav på underhåll kan ökas genom att skapa lager på lager vid planeringen. Energibehovet kan minskas med anpassade ljus-koncept. På köpet blir den visuella komforten bättre och intrycket av rummet blir mer attraktivt.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring