Casestudy: Community

Een vergelijking van lichtplanningen

Kan kwalitatieve verlichting energiezuiniger zijn dan kwantitatieve?

De architectuur van een bestuursgebouw, van een hogeschool of een concertgebouw is het visitekaartje van de betreffende instelling. Talloze functies vereisen een gedifferentieerd lichtconcept dat economisch kan worden geïntegreerd en geëxploiteerd. Kwalitatieve planningsuitgangspunten maken gebruik van de principes van de waarnemingspsychologie om de ruimte efficiënt in zones in te delen. Lichtoplossingen die door goede bescherming tegen verblinding veel visual comfort bieden, maken het voor het oog mogelijk om te focussen. Daardoor zijn geringere verlichtingssterktes voldoende.

Kwalitatieve lichtplanning voor Community

Zich snel kunnen oriënteren, de indruk krijgen van een lichte ruimte: een op de waarneming gerichte verlichting deelt de ruimte in lichtzones in. Plafondinbouwarmaturen met verschillende lichtverdelingen maken het mogelijk om op speciale geometrieën in de ruimte en profielen van gebruikers te reageren.

Conventionele lichtplanning voor Community

Gelijkvormige verlichting onafhankelijk van de ruimtelijke context negeert de door de architectuur voorgeschreven waarnemingshiërarchieën en maakt de oriëntatie voor gebruikers lastiger. De focus op de horizontale verlichting heeft meer energie nodig om een vergelijkbare indruk van de lichtsterkte te genereren.

Armaturenindeling van kwalitatieve lichtplanning

De indruk van de ruimte en de lichtsterkte ontstaat door de met lens-wallwashers verlichte voorwand. Downlights voor de basisverlichting zijn alleen boven de hoofdverkeerszones opgesteld. Inbouwspots accentueren ruimtelijke zones, zoals bij balies of liften, alsmede aandachtspunten, zoals het wandobject.

Armaturenindeling van conventionele lichtplanning

Het kwantitatieve planningsuitgangspunt leidt tot een raster van downlights om een basisverlichting van 100lx op de verkeerszones te genereren. Aan de vereiste van 300lx op de balies wordt voldaan met de daarboven opgestelde, aanvullende inbouwspots.

Conclusie

walitatieve lichtplanning deelt hoge ruimten in functionele zones in en maakt het op die manier gemakkelijker om zich te oriënteren. ERCO LED-armaturen met een gering stroomverbruik zorgen dankzij specifieke lichtverdelingen voor grote armatuurafstanden en daardoor voor een energiezuinige verlichting.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.