Carrasco International Airport

Nybygget vid flygplatsen utanför Montevideo i Uruguay hyllar flygets estetik med eleganta takformer. Ljuset är det sammanbindande elementet mellan interiören och exteriören.

Carrasco är ett samhälle några kilometer från Montevideo, Uruguays huvudstad. Här ligger sedan 1947 landets största flygplats. Med en ny terminal ville man främja turismen och stärka flygplatsens roll som nav i den sydamerikanska flygtrafiken. Arkitekten Rafael Viñoly, bosatt i New York, fick här möjlighet att förverkliga sin första flygplatsbyggnad. Det vingaktigt välvda taket och stålrörsstommen i filigranstil hyllar flygets estetik och knyter därmed an till historiska förebilder som TWA-terminalen i New York, signerad Saarinen. Terminalen togs i drift i december 2009 och har en kapacitet på ca 3 miljoner passagerare om året.

Den vingliknande takkonstruktionen sträcker sig 365 meter lång ovanför avgångshallen som är i glas på alla sidor. För att få till en flytande övergång är takytans belysning noga avstämd in- och utvändigt. Powercast strålkastare med metallhalogenlampor på 150 W är monterade på räcket till infarten för belysning av det utskjutande taket. Dessas Spherolit-reflektorer med ljusfördelning "oval flood" ger tillsammans mjuk, jämn belysning.

Avgångshallen är monumental och ljus. Den indirekt belysningen av taket ger takytan ett intryck av svävande lätthet. För detta är hundratals Parscoop tak-washers monterade på stommen av stålrör. Dessa är bestyckade med metallhalogenlampor och därmed erbjuder denna ljuslösning effektiv visuell komfort och låg ansluten effekt på endast 14 W/m².

ERCOs ljusverktyg används inte bara i den centrala hallen utan även i pirerna: Där är Optec strålkastare monterade på strömskenor och även dessa är utrustade med effektiva metallhalogenlampor.

Montevideo, Uruguay. Ytterligare information finns på webbsidan:
www.aic.com.uy

Arkitekt: Rafael Viñoly, New York.
www.rvapc.com

Arkitektpartners: Carla Bechelli Arquitectos, Buenos Aires
www.cbarqs.com

Ljusplanering: Ricardo Hofstadter, Montevideo
www.richof.com

Byggledning: Puerta del Sur S.A. /Corporación América, Arq. Julian M. Evans
www.corporacionamerica.aero

Data och fakta (Källa: innehavaren):
Byggkostnad: 165 milj dollar
Den nya terminalens yta: 45 000 m²
8 gater
4 utskjutbara landgångar
Byggstart: 2007
Idrifttagning: December 2009

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.