Eeuwhal

Als evenementenoord van het culturele festival 'Roer-triënnale' wekken de architecten van Petzinka Pink, Düsseldorf, een van de meest imposante, industriële monumenten in het Roergebied uit zijn slaap van Doornroosje.

Met minimale ingrepen in de constructie die onder monumentenzorg valt, intelligent gebruik van de aanwezige infrastructuur als basis voor de toneeltechniek en een futuristische aanbouw als ingang en foyer bezorgden ze de festivalintendant, Gerhard Mortier (onder, links met Dr. Michael Vesper, NRW-minister van cultuur) een buitengewone en uitdagende speellocatie.

Door reversibele gordijnen is het mogelijk om de in totaal bijna 10.000 m2 in drie hallen van verschillende grootte te splitsen. De bestaande kranen en kraanbanen zelf zijn daarbij een centraal aspect van het volledige toneelconcept. Het evenementenaanbod in het kader van de Roer-triënnale 2003 strekt zich uit van concerten en muziektheater tot en met toneel en ballet.

Op dynamische wijze strekt een afdak met metalen lamellen zich uit over de glasfaçade van de nieuwe foyer. Het vormt met zijn vloeiende overgang tussen verlichte binnen- en buitenruimte een van verre zichtbaar teken in de nacht. De in het dak gemonteerde Beamer schijnwerpers markeren de ingangen door een lichtaccent.

De sporen die de tand des tijds op de stalen constructie van de hal achterliet, werden bewust zichtbaar gelaten. Beamer schijnwerpers accentueren de steunen met strijklicht.

In de ruw gelaten, industriële architectuur lijkt het gebruik van onderhoudsarme, stofdichte, buitenruimtearmaturen met beschermingsgraad IP 65 gepast.

In de foyer: het zenitale, gerichte licht van Stella spots schept een dramatische sfeer die het publiek op de voorstellingen voorbereidt.

Eeuwhal Bochum
Gahlensche Str./Ecke Alleestr.
44793 Bochum

www.ruhrtriennale.de

Architecten:
Petzinka, Pink en Partner, Düsseldorf
www.petzinka-pink.de

Lichtplanning:
Licht Kunst Licht, Bonn
www.lichtkunstlicht.de

Bouwjaar historische hal: 1902

Inwijding verbouwing: 30 april 2003

Nuttige oppervlakte: ca. 8000 m²

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.