Jahrhunderthalle

Arkitekten Petzinka Pink, Düsseldorf, väckte ett av Ruhr-områdets mest imponerande industriminnesmärken till liv från sin törnrosasömn i och med att det skulle inhysa kulturfestivalen Ruhr-Triennalen.

Med minimala ingrepp i den kulturskyddade byggnaden, intelligent användning av befintlig infrastruktur som grund för scentekniken och en futuristisk tillbyggnad som entré och foajé har hon skapat en unik och utmanande spelplats för festivalgeneralen Gerhard Mortier (nedan, till vänster med Dr. Michael Vesper, kulturminister för Nordrhein-Westfalen).

Med reversibla draperier kan de närmare 10 000 m² delas in i tre olika stora salonger. De befintliga kranarna och kranbanorna utgör ett centralt tema i scenkonceptets helhet. Evenemangsutbudet inom ramen för Ruhr-Triennalen 2003 omfattar allt från konserter och musikaler till teaterpjäser och balett.

Ett konsoltak med metallameller sträcker sig ut över den nya foajéns glasfasad. Den flytande övergången mellan den belysta interiören och exteriören bildar ett nattligt landmärke som syns på långt håll. Beamer strålkastare, monterade i taket, markerar ingångarna med en ljusaccent.

Spåren av tidens tand på hallens stålkonstruktion har man medvetet behållit synliga. Beamer strålkastare accentuerar stödpelarna med släpljus.

I den befintliga, grova industriarkitekturen verkar dammtäta utomhusarmaturer i kapslingsklass IP 65, med låga underhållskrav, vara ett lämpligt val.

I foajén: Det riktade ljuset från Stella strålkastare i zenitläge skapar en dramatisk atmosfär, som får publiken i rätt stämning för föreställningarna.

Jahrhunderthalle Bochum
Gahlensche Str./ Ecke Alleestr.
44793 Bochum

www.ruhrtriennale.de

Arkitekter:
Petzinka, Pink und Partner, Düsseldorf
www.petzinka-pink.de

Ljusplanering:
Licht Kunst Licht, Bonn
www.lichtkunstlicht.de

Byggår för den historiska hallen: 1902

Invigning av ombyggnaden: 30 april 2003

Bruksyta: ca 8 000 m²

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.