Aeroporto Marco Polo

Aeroporto Marco Polo
Aeroporto Marco Polo

Det finns så gott som alltid motorvägspåfarter och pendeltågsstationer vid flygplatser. En egen förtöjningsplats för färjor och båttaxi är däremot något speciellt – lika speciellt som staden dit flygplatsen hör: Venedig. Flygplatsen på fastlandet på den här sidan lagunen kan tacka den venetianske köpmannen Marco Polo, anfader till dagens långväga resenärer, för sitt namn.

Den är knutpunkt för den traditionella handels- och finansregionen Veneto och destination för miljoner turister från hela världen varje år. När nu entreprenörföretaget SAVE utökar med en stor ny terminal på 60 000 m² förstärker man denna roll.

Aeroporto Marco Polo
Aeroporto Marco Polo
Aeroporto Marco Polo

Parscoop washers är avsedda för indirekt belysning av hallen och är riktade mot taket som är klätt med vitlackerat trä. I resten av byggnaden används olika typer av downlights från ERCO med situationsanpassade bestyckningar och ljusfördelningar.

I stället bildar sadeltak med öppen träkonstruktion en avslutning på den rymliga terminalhallen, där man kan se ett citat från 'Arsenale' i Venedig. Dess glasfront ger gästerna utsikt över flygfältet och lagunen ända till tornen på 'Serenissima'.

Terminalen, som ritats av arkitekten Giampaolo Mar, skiljer sig på ett intressant sätt från den teknoida stilen på många flygplatsbyggnader av senare datum. Man har uppenbarligen lagt större vikt vid urbana kvaliteter än på att citera former och tekniker från flyget.

Aeroporto Marco Polo
Aeroporto Marco Polo

Parscoop washers med metallhalogenlampor på 250W används som tak-washers i avgångshallen. Dess asymmetriska ljusfördelning med ett maximum vid 20° spridningsvinkel gör Parscoop washer till ett perfekt verktyg för indirekt belysning. Armaturhuset med hög kapslingsklass skyddar de optiska systemen från damm och smuts.

Aeroporto Marco Polo

Lightcast downlights för kompaktlysrör övertar den kostnadseffektiva allmänbelysningen i transitzonerna. Avbländningsvinkeln på 40° ger god visuell komfort.

www.veniceairport.it


Den nya flygplatsterminalen, byggd för 6,5 milj. passagerare på en total yta av ca 60 000 m², kostade 110 milj. euro och är en del av flygplatsens stora investeringsprogram på 260 milj. euro.

Ankomstområde
- Ankomsthall 4 500 m²
- Bagageutlämning 4 000 m²
- Bagagedistribution 5 500 m²
- 5 bagageband
- Butiksområde/tjänster 1 000 m²

Avgångsområde
- Receptionsområde 5 600 m²
- 62 incheckningsdiskar
- Gater 4 200 m²
- Butiksområde 3 500 m²
- Restauranger 1 000 m²
- 28 gater
- 6 utgångstunnlar

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.