Hörsalsbyggnaden vid universitetet i Osnabrück

I vilken miljö fungerar inlärningen bäst? Universitetet i Osnabrück bygger ut sitt nya campus. Formen på hörsalsbyggnaden väcker mycket uppseende genom att den delvis ser ut att sväva över marken. ERCOs infällda strålkastare Quintessence står för accentueringen av lokalens olika delar.

På ett före detta kasernområde nordväst om Osnabrücks centrum byggs sedan 2010 ett nytt campus för det snabbt ökande antalet universitetsstudenter. Anläggningens kärna består förutom matsal och bibliotek av en hörsalsbyggnad som invigdes i början av 2014. För att inte hindra befintliga gångvägar tog det ansvariga arkitektkontoret Benthem Crouwel bort en bit av byggnadens ena hörn och skapade därmed en entré med ett väl tilltaget tak. Entrén inbjuder till informella möten och används gärna – tillsammans med foajén – för olika evenemang. Byggnaden rymmer åtta hörsalar och en mängd möteslokaler som tillsammans med övriga utrymmen bildar ett topografiskt studielandskap. De sluttande ytorna har försetts med ramper, sittsteg och bordsytor som används för studier eller diskussioner. Här finns även bekväma fåtöljer som inbjuder till en stunds vila.

För ljusplaneringen av studielandskapet och området utanför anlitades Lichtwerke GmbH. I stället för en jämn belysning valde man ett reducerat belysningsscenario med Quintessence infällda strålkastare för accentuering av lokalens olika delar. Riktstrålkastare monterades i metallcylindrar som integrerades i lamelltaket. Strålkastarna belyser studieöar och andra föremål med stor pricksäkerhet från upp till åtta meters höjd. Den rymliga och öppna hallen får därigenom en intim och trivsam rumskänsla som bjuder in till koncentrerat arbete och personliga samtal i en rofylld atmosfär. Utöver den höga ljuskvaliteten övertygar ERCOs ljuskvalitet även tack vare optimal energieffektivitet och mycket gynnsamma underhållsintervaller.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.