Samediggi - sameparlamentet

Karasjok, ett litet samhälle norr om Polcirkeln, utgör säte för det norska sametinget. I november 2000 flyttade samernas autonoma förvaltning till en ny byggnad. Den spelar an på element i deras nomadiskt präglade kultur: Detta gäller t.ex. för plenarsalen som är formad som en kåta.

Många ledamöter bär den traditionella samedräkten vid sammanträdena. För gavelväggen skapade konstnären Hilde S. Pedersen en fresk i bladguld och koboltblå emalj.

Tinget har naturligtvis även en lobby, en plats för informella möten. Byggnadskomplexet inrymmer även kontor, fraktionsrum och ett biblioteket.

Interiören i plenarsalen präglas av trä, ett material som är typiskt för regionen. Riktat ljus från Stella strålkastare för halogenlampor väcker ytorna till liv och skapar en ren, behaglig atmosfär.

En ERCO Controls ljusstyrningsanläggning gör det möjligt att enkelt aktivera olika ljusmiljöer efter behov.

I lobbyn runt om plenarsalen skapar ett sparsamt accentljus en intim, varm stämning. "Kongeskinnet" framhävs av Castor strålkastare: Detta dokument undertecknades av kung Olaf när sametinget öppnades 1989 och är enligt gammal sed präntat på en renhud.

Lightcast downlights för kompaktlysrör ger kostnadseffektivt, men ändå komfortabelt och bländfritt ljus i tingets arbetsrum och sessionssalar.

Öppnat: November 2000
Total yta: 5,300 m²
Kostnad: 127 miljoner NOK

Ytterligare information (engelska/norska) på Internet:
www.samediggi.no

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.