Perrongtak 'Veltins-Arena'

Funktionell trafikarkitektur och samtidigt attraktivt, uttrycksfullt landmärke i dagsljus och mörker: De nya hållplatsen vid Veltins-Arena i Gelsenkirchen, en av spelplatserna för fotbolls-VM 2006.

12 juni 2006: Tusentals fans kommer med tåg eller spårvagn till Veltins-arenan i Gelsenkirchen för att se USA mot Tjeckien i gruppspelet. Över dem svävar 300 ton stål som sträcker sig nästan 72 meter utan stödpelare. En elegant, smäcker fackverkskonstruktion, transparent beklädd med glaspaneler.

Det är en strålande sommardag och plattformstaket ter sig som ett djärvt stycke ingenjörskonst, men när solen går ned omvandlas det till ett lysande landmärke.

För att göra överbyggnaden till ett lysande landmärke nattetid har Paratec washers med asymmetrisk ljusfördelning monterats i nedre balken i fackverkskonstruktionen på båda sidorna. De belyser, från var sin sida, ytorna på motsatta sidan, som är beklädda med halvtransparenta paneler. Washers är utrustade med metallhalogenlampor HIT-DE 150 W för optimal energieffektivitet och gör att balkarna ser ut som jämnt lysande kroppar på avstånd.

Plattformstak vid hållplats "Veltins-Arena"
Kurt-Schumacher-Straße
45881 Gelsenkirchen-Schalke (Tyskland)

Arkitekter:

S+ K Architekten und Designer, Berlin
Prof Helmut Staubach
Dipl. Ing. Uwe Kuckertz
www.staubach-kuckertz.de/

Innehavare:

Bogestra Bochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen AG
www.bogestra.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.