Catedral de la Seo

Deze behoort tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Zaragoza, is gedeeltelijk romaans, gedeeltelijk gotisch, heeft een krachtige mudejar-stempel en had meesters van de renaissance, de barok en het classicisme in dienst. De kathedraal de la Seo, titulaire kerk van de aartsbisschop, kent een lange bouwgeschiedenis: haar oorsprong gaat terug tot 1121.

Na een uitgebreide, uiterst behoedzame restauratie (1992 - 1998) straalt de kerk binnen weer in een nieuwe glans. Beschadigde delen werden hersteld, het stof van eeuwen werd van de oppervlakken verwijderd en de verlichtingsinstallatie werd volledig vernieuwd.

Als 'immateriële component' had het daglicht een bijzondere betekenis: vensteropeningen werden in de loop van de geschiedenis verplaatst en veranderd, koepels werd geopend of met lantaarnstukken gesloten, afhankelijk van het gewenste lichteffect en de smaak van toen.

Oorspronkelijk bestaande uit drie schepen met tussenkoor, beschikt de kathedraal tegenwoordig over vijf schepen die door pilaren van elkaar worden gescheiden, drie absiden en talloze zijkapellen.

De kathedraal is buitengewoon rijk aan kunstschatten - bijvoorbeeld dit houtsnijwerk uit de 14e eeuw in de mudejar-stijl, de christelijk kunst van de gotiek met Moorse invloeden. Het gerichte licht onderstreept de levendigheid van de Bijbelse scènes.

Al altijd was licht bestemd als architectonische metafoor voor het religieuze evangelie. Van de vormgevingsmogelijkheden die de tegenwoordige lichtinstrumenten voor de verlichting van sacrale ruimten bieden, konden de bouwmeesters in het verleden echter alleen maar dromen. De veelzijdigheid aan stijlen in de kathedraal de la Seo voldoet aan een dramatische verdeling van licht- en schaduwzones, van kunst- en daglicht.

In de vijf hoofdschepen van de kathedraal - met uitzondering van het koepelgewelf - werden daarvoor aan de kapitelen van de pilaren op ongeveer 14 m hoogte Oseris spots voor laagspannings-halogeenlampen van 12 V/50 W gemonteerd die de hoogste punten van de gewelven zacht verlichten. Krachtigere spots uit de Oseris familie verlichten het ruim 38 m hoge koepelgewelf.

Zowel de architectonische verlichting van de kathedraal voor de accentuering van de ruimte zelf - hoofdzakelijk door indirect licht - alsmede de accentverlichting van de kunstwerken met gericht licht vormden een onderdeel van het ontwerp. Verder is er een speciale verlichting voor de mis (concentratie op de altaren en rijen banken) voor dagelijks gebruik en voor reiniging en onderhoud (gebruik in zones).

In de kapellen met hun koepels werden Castor breedstralers voor halogeenlampen van 150 W ingezet. De accentverlichting werd aan de kapitelen van de pilaren gemonteerd. Vooral de reliëfs in de kapellen van het tussenkoor, de binnenruimte van enkele kapellen met hun schilderijen en het hoofdaltaar in de altaarruimte worden op deze wijze optisch gemarkeerd. Ook hier werden hoofdzakelijk Oseris spots met laagspannings-halogeenlampen van 50 W/12 V met sculptuurlenzen gebruikt om de lichtbundel elliptisch uit te spreiden.
De volledige verlichtingsinstallatie wordt elektronisch via een computer geregeld, wat een verlichting van de ruimte toestaat die recht doet aan de situatie.

Adres:
Plaza de la Seo
Zaragoza, Spanje

Telefoon +34 97 629 1231

Openingstijden zomer:
Dinsdag tot vrijdag 10.00 - 14.00 en 16.00 - 19.00 uur
Zaterdag 10.00 - 13.00 en 16.00 - 19.00 uur
Zondag 10.00 - 12.00 en 16.00 - 19.00 uur

Openingstijden winter:
Dinsdag tot vrijdag 10.00 - 13.00 en 16.00 - 18.00 uur
Zaterdag 10.00 - 13.00 en 16.00 - 19.00 uur
Zondag 10.00 - 12.00 en 16.00 - 18.00 uur

Maandag gesloten voor bezoekers

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.