Chiesa Dives in Misericordia

Na een bouwperiode van vijf jaar voltooide Richard Meier in Rome een van de meest interessante kerkgebouwen van de afgelopen jaren.

26 oktober 2003: na een bouwperiode van vijf jaar vindt in de Roomse voorstad Tor Tre Teste de feestelijke inwijding plaats van de kerk 'Dives in Misericordia'. Het sneeuwwitte gebouw van architect Richard Meier geeft het anonieme woongebied een centrum en een gezicht. De nieuwe kerk is de kroon op de afsluiting van een groot kerkenbouwprogramma van het Vaticaan ter gelegenheid van het 'Heilige jaar 2000'.

Drie zeilachtige, gewelfde, betonnen ommantelingen omsluiten de hoofdruimte. Wanden en bovenlichten in staal-glas-constructie laten het daglicht de ruimte instromen. Een verticale muurschijf scheidt de kerkruimte van de aangrenzende inrichtingen van het centrum van de gemeente.

De scherpe, geometrische vormen en vlakken die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van Richard Meier, ontplooien hun volle schoonheid in wisselend licht.

Het verlichtingsconcept ontwikkelden de lichtplanners van Fisher Marantz Stone in New York. Een belangrijke component is direct, gericht licht om de ruimte van de kerk in zones te verdelen en voor de accentuering van de belangrijkste aandachtspunten, zoals het altaar en de crucifix. Hiervoor werden Gimbal spots voor halogeenlampen van ERCO in groepen gecombineerd en aan de stalen constructie van het bovenlicht gemonteerd.

Vloerinbouwarmaturen benadrukken bovendien de lijnen van de architectuur en creëren dramatische effecten.

De andere, centrale lichtcomponent ontstaat door de gelijkmatige verlichting van de binnenzijden van de gewelfde, betonnen ommanteling. Deze is niet alleen als prettige, diffuse basisverlichting voor de ruimte van de kerk van belang, maar geeft ook het uiterlijk van de kerk 's nachts vorm: op bijna magische wijze lijkt het licht uit de tussenruimten van de ommantelingen te stromen.

Als lichtwerktuigen hiervoor zijn Beamer spots en Parscoop wallwashers uit het programma voor de buitenruimte van ERCO boven de bovenlichten gemonteerd.

De lichtplanning van de Chiesa Dives in Misericordia is ook in zover een mijlpaal, omdat hier voor het eerst de virtuele armaturen van ERCO voor de lichtsimulatie werden ingezet. Daarmee konden reeds in een vroeg planningsstadium conceptvarianten worden weergegeven, gecontroleerd en geanalyseerd. De eigen waarneming toont aan hoe realistisch dergelijke simulatieprocessen tegenwoordig al werken.

Links: fotorealistische verlichtingssimulatie van de kerk met de software 'Lightscape' van Autodesk.

Rechts: Isolux-weergave in valse kleuren van dezelfde scène met behulp van de analysefuncties van Lightscape.

Architect:
Richard Meier, New York
www.richardmeier.com

Lichtplanners:
Fisher Marantz Stone, New York
www.fmsp.com

Officiële website:
www.diopadremisericordioso.it

Adres:
Via Francesco Tovaglieri, s.n.c. - 00155 Rome
Tel. +39 06 23239482

Aanvang bouw:
maart 1998

Inwijding:
26 oktober 2003

inhoudsberekening ca. 14.000 m³, glasoppervlakte 976 m², hoogste punt: 27 m, klokkentoren: hoogte 20 m.

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.