Arkitekturbiennalen i Venedig 2004

Den 9:e arkitekturutställningen inom ramen för biennalen i Venedig heter METAMORPH och är öppen fram till 7:e november. Utställningsytorna i den historiska Arsenalen försågs med ny belysning från ERCO för detta evenemang.

Med sin över hundra år gamla historia är biennalen i Venedig ett av världens viktigaste kulturevenemang. Förutom filmfestivalen och konstbiennalen har sedan 1980 även arkitekturbiennalen etablerats som en centralt evenemang i arkitekturvärlden. Utställningen, som varar till 7 november, väntas dra tusentals besökare. Förutom landspaviljongerna och utdelningen av utmärkelsen "gyllene lejonet" ligger fokus på utställningen METAMORPH: Den presenterar de senaste utvecklingstrenderna inom arkitekturen.

Hani Rashid (ovan), tillsammans med Lise Anne Couture, grundade 1988 arkitektfirman Asymptote i New York. Med avantgardistiska koncept med toppmodern teknik, som tilldelats många utmärkelser och visats på många utställningar, har de etablerat sig som en av världens kreativaste byråer. Designkonceptet för METAMORPH bygger på datorprocesser som "morphing" eller "keyframing".

Den schweiziske arkitekturhistorikern professor Kurt W. Forster (nedan) förestår den 9:e arkitekturbiennalen. Hans utställningskoncept under rubriken "METAMORPH" låter besökarna ta del av de fundamentala förändringar som modern arkitektur genomgår: Både i teorin och praktiken och med användning av ny teknik.

"Corderia" (repslageriet) vid Arsenalen, en 300 m lång historisk byggnad, ger utställningen en attraktiv inramning. Dynamiskt rundade, strålande vita podier framkallar en bild av gondoler som guppar fram på vågorna. För effektfull ljussättning av utställningsföremålen och skärmväggarna med ritningar, skisser, foton och datorgrafik, levererade ERCO 480 meter strömskenor, totalt över 450 högpresterande strålkastar- och washer-armaturer i modellserie Stella, Parscan, Optec och Jilly samt tillbehör som försättslinser, filter och bländskyddsluckor.

9:e internationella arkitekturutställningen Metamorph
12:e september till 7:e november 2004

Föreståndare: Kurt W. Forster
Ort: Arsenalen, Venedig (Corderie och Artiglierie) - Giardini della Biennale

Öppettider:
Kl. 10 - 18 dagligen

Information
www.labiennale.org/en/architecture
e-mail infoarchitettura(at)labiennale.org

Katalog:
Italienska: Marsilio (3 band) 50 €
Engelska: New York (3 band) 75 $

Utställningsarkitektur:
Asymptote, Hani Rashid + Lise Anne Couture, New York
www.asymptote.net

Ljusplanerare:
Arup Lighting, Rogier van der Heide, Amsterdam
www.arup.com/lighting/

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.