Museet Godset Airfield, Dublin

Det viktorianska godset Airfield omfattar 38 tunnland och ligger inbäddat i en vidsträckt, romantisk park. Godsägarfamiljen Overend, som sedan generationer innehar denna egendom i Dublin, startade år 1974 ett välgörenhetsprojekt – med målet att göra ett bondeliv i samklang med naturen tillgängligt för allmänheten med hjälp av seminarier, workshops och bondens marknad. Förutom det före detta bostadshuset, inrymmer det idag en stor trädgård, en bondgård, ett café och en butik. Bostadshuset har gjorts om till museum, en tilltalande plats som levandegör familjens historia i sitt samtida sammanhang.

Museet är uppbyggt kring två starka kvinnor, vars ovanliga levnadsöden åskådliggörs i familjemuseet: systrarna Letitia och Naomi Overend, som bodde på egendomen kring år 1900. De måste ha varit två mycket självständiga personligheter: Å ena sidan deltog de i det lantbruksarbetet på gården, å andra sidan engagerade de sig i sociala projekt. I kristider delade de till exempel gårdens avkastning med den fattiga befolkningen och tog hand om försummade barn. Samtidigt kunde systrarna njuta av livets goda sidor: De vidareutbildade sig under långa resor; och de delade sin fars förkärlek för snabba bilar.

Systrarna Overends och deras familjs historia ställs ut i det kärleksfullt inredda museet i det före detta bostadshuset med hjälp av tidsdokument som brev, plyschig interiör, gamla tidskrifter, mode, historiska originalfoton och digitala projektioner. Besökaren på museet tycker sig komma in i ett hem med överdådig inredning. Det exakta konceptet med accentljus markerar med återhållen elegans och samtidigt kristallklart utställningens föremål, styr därigenom betraktarens uppmärksamhet till de historiska föremålen och visar vägen genom rummen.

Ljuskonceptet från Studio SP förverkligades med varmvitt ljus från ERCOs strålkastare Pollux 6W, som även står för trivsamt ljus i museets café. I museishopen används ERCOs strålkastare Optec 12W. Godset Airfield är ett mångsidigt utflyktsmål för familjer och nyfikna, som intresserar sig för naturfenomen på ön och för ett ovanligt avsnitt av regional historia.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.