Ara Pacis

Richard Meier schiep voor het vredesaltaar Ara Pacis uit de antieke Oudheid een glazen schrijn als beschermende ommanteling en als museum: het eerste moderne gebouw in het historische centrum van Rome sinds decennia.

In nauwe samenwerking met architect Richard Meier realiseerde ERCO Italië het lichtconcept volgens ideeën van Fisher Marantz Stone, New York.

Op de traditionele „Geboortedag van de stad Rome", op 21 april, opende burgemeester Walter Veltroni het nieuwe Museo dell'Ara Pacis. Richard Meier ontwierp het gebouw dat met het vredesaltaar Ara Pacis Augustae uit 13 v. Chr. een van de belangrijkste monumenten uit de antieke Oudheid van de stad omhult en conserveert. Het is sinds vele decennia het eerste moderne gebouw in het historische centrum van Rome en lokt daarom verhitte discussies uit.

Momenteel is het museum op vele gebieden nog een bouwplaats en slechts gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk - de uiteindelijke oplevering is gepland voor de herfst van 2006.

Het gebouw wordt betreden via een diep, bewust verduisterd atrium. De hal met het altaar opent zich aan beide lange zijden met glaswanden naar de stad. Het met marmerreliëf beklede altaar zelf wordt door het natuurlijke bovenlicht, alsmede door een veelvoud van Parscan halogeen-laagspanningsspots verlicht die in nissen in het betonroosterplafond zijn gemonteerd.

De spots en downlights in de tentoonstellingsgedeelten zijn dimbaar. Een area net-lichtregelinstallatie regelt de verlichtingsintensiteit afhankelijk van het daglicht en het gebruik van het museum.

Museo dell'Ara Pacis
Lungotevere in Augusta - 00100 Rome

Internet:
www.arapacis.it/

Deelnemer aan het project

Architectuur:
Richard Meier + Partners, New York
www.richardmeier.com/

Lichtplanning (concept):
Fisher Marantz Stone, New York
www.fmsp.com/

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.