Ara Pacis

Richard Meier har skapat ett glasskrin som skydd och museum för det antika fredsaltaret Ara Pacis. Det första moderna nybygget i Rom på flera decennier.

I nära samarbete med arkitekten Richard Meier tog ERCO Italien fram ljuskonceptet enligt idéer från Fisher Marantz Stone, New York.

På "Roms födelsedag" 21 april invigde borgmästare Walter Veltroni det nya Museo dell'Ara Pacis. Richard Meier har ritat byggnaden, som omger och konserverar fredsaltaret Ara Pacis Augustae från år 13 f kr, ett av stadens viktigaste antika monument. Detta är den första moderna byggnaden i Roms historiska centrum på många år och har därför blivit mycket omdiskuterad.

Museet är fortfarande till stor del en byggplats och endast delvis öppet för allmänheten. Det planeras vara färdigt hösten 2006.

Entrén till byggnaden leder genom ett lågt atrium med avsiktlig skugga. Hallen med altaret har glasväggar på båda långsidorna, som erbjuder utsikt över staden. Altaret, med sina marmorreliefer, belyses med naturligt ljus från takfönstren och med Parscan lågvoltshalogenstrålkastare, som är monterade i nischer i betongtaket.

Strålkastare och downlights i utställningsområdena är reglerbara. Ljusstyrkan regleras med en Area Net-ljusstyrningsanläggning i förhållande till dagsljuset och museets användning.

Museo dell'Ara Pacis
Lungotevere in Augusta - 00100 Roma

Internet:
www.arapacis.it/

Projektdeltagare

Arkitektur:
Richard Meier + Partners, New York
www.richardmeier.com/

Ljusplanering (koncept):
Fisher Marantz Stone, New York
www.fmsp.com/

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.