Augustinermuseum

Utställningsföremålen i den ombyggda klosterkyrkan framhävs kontrastrikt med ljus och skugga. Samlingens höjdpunkt: Originalstenskulpturerna från den närliggande Freiburg-katedralen.

Augustinermuseet i Freiburg i Breisgau har en omfattande samling av sakral konst från medeltiden till 1800-talet. Utställningen centreras kring stenskulpturer och vattenkastare från den gotiska Freiburg-katedralen. Frankfurt-arkitekten Christoph Mäckler fick till uppgift att bygga ut museet genom ombyggnad av den intilliggande klosterkyrkan Målet var att återställa den ursprungliga rumskänslan och att förbättra förutsättningarna för utställningar. Eftersom trätaket i skeppet nu stöds av nya innerväggar och rummet fått ny indelning finns det ytterligare utställningsyta för medeltidsskatterna i klosterkyrkans takstol och sidokabinett.

Ljussättningen för skulpturerna i skeppet spelar med växling mellan ljus och skugga samt skarpa kontraster. Distinkt avgränsade ljuskäglor accentuerar utställningsföremålen. Stella projektionsstrålkastare med bildmaskningar är placerade i väggnischerna i höjd med andra våningen och skapar genom sitt riktade ljus en intensiv modellering på statyerna på motsatta sidan. Genom ljuskäglans distinkta avgränsning uppnås behaglig visuell komfort för besökarna. Urladdningslampor för projektionsstrålkastarna ger kostnadseffektiv belysning.

Atmosfären i sidokabinetten, med blåa väggytor, ger ett återhållsamt intryck jämfört med skeppets dramatiska ljusestetik med hjälp av jämn bred väggbelysning. Väggmålningarna från 1000- till 1400-talet ges extra accentuering, så att de framhävs bättre med mer briljans. Projektionsstrålkastarna kan placeras flexibelt genom att de är monterade på strömskenor.

Adress:
Augustinerplatz
79098 Freiburg im Breisgau
Tyskland
www.freiburg.de/museen

Arkitekt:
Christoph Mäckler Architekten, Frankfurt am Main
www.chm.de

Ljusplanering:
Kress & Adams Atelier für Tages- und Lichtplanung, Köln
www.kress-adams.com

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.