Dulwich Picture Gallery, London

Utställningen Rembrandts Light på Dulwich Picture Gallery

Modernaste ljustekniken för världens äldsta konstgalleri

För mer än 200 år sedan slog Dulwich Picture Gallery i London upp sina portar för första gången. Galleriet ritades av arkitekten Sir John Soane och räknas som världens äldsta galleribyggnad. I dag presenterar galleriet framför allt europeisk konst från 1600- och 1700-talen i effektfull belysning med hypermodern LED- och ljusteknik från ERCO.

2019 är jubileumsåret för Rembrandt som firas över hela Europa med anledning av att det är 350 år sedan konstnären avled (1669). Dulwich Picture Gallery iscensätter Londons bidrag till Rembrandt-året med den innovativa och påkostade utställningen Rembrandt's Light. Målsättningen med utställningen är att besökarna ska uppleva konstverken av den lysande, nederländska mästaren på ett nytt, uppfriskande sätt. Galleriets befintliga belysningsanläggning uppgraderas till LED-armaturer från ERCO med Casambi Bluetooth-styrning. Den nya tekniken ger utställningskuratorerna möjlighet att belysa Rembrandts seminalarbeten på ett unikt sätt som väcker utställningens ljustema och berättelse till liv. Utställningen pågår från 4 oktober 2019 till 2 februari 2020.

Dulwich Picture Gallery, London
Dulwich Picture Gallery, London

Rembrandt’s Light presenterar 35 noggrant utvalda, internationellt inlånade konstverk och är en ovanlig samling av målningar, etsningar och teckningar där målarens revolutionerande hantering av ljus och skugga för att skapa dramatiska effekter sätts in i ett sammanhang. Konstverken koncentreras till hans mest betydelsefulla år 1639–1658 då han bodde i sitt idealhus på Breestraat i centrala Amsterdam.

Utställningens tematiska arrangemang förtydligar hur Rembrandt manipulerade ljuset: hur han skapade en meditativ stämning, belyste människor samt skapade intryck och dramatik. Bland höjdpunkterna finns Rembrandts tre mest berömda kvinnoporträtt: En kvinna badar i en ström, En kvinna i sängen och den oefterhärmliga målningen Flicka i ett fönster kommer att visas tillsammans för första gången. Hit hör även de två verken från Gemäldegalerie Berlin som aldrig tidigare har visats i Storbritannien. Galleriets lokaler kommer att utformas så att de uppmuntrar till eftertanke och genom dramatisk belysning och uppfriskande ljussättning låter besökarna sjunka in i Rembrandts värld. I maj 2019 arrangerade Dulwich Gallery en första bjudning där besökarna fick möjlighet att avnjuta ett litet urval av Rembrandts målningar i belysning från ERCO Optec LED-strålkastare.

Dulwich Picture Gallery, London
Dulwich Picture Gallery, London

Mästerverk firas med stämningsfull utställningsupplevelse

Dulwich Picture Gallery är en perfekt plats för den som vill uppleva magin i Rembrandts hantering av ljuset. Sir John Soanes banbrytande galleri färdigställdes 1815 och har en rad takfönster som sprider ett naturligt ljus och därigenom möjliggör idealiska förutsättningar. Detta har skapat bästa tänkbara ljusförhållanden för visning av Rembrandts mästerverk. Det är ingen tillfällighet. Dessa arkitektoniska lösningar påminner om de förhållanden som Rembrandt hade i sin ateljé och är därmed en idealisk omgivning för denna utställning som visas vid sidan av galleriets makalösa samling av gamla mästare.

Dulwich Picture Gallery, London

För att visa hur Rembrandt hanterade ljuset i sina mästerverk kommer den världsberömda kameramannen Peter Suschitzky att samarbeta med utställningskuratorerna. Målet är att göra utställningen till en stämningsfull upplevelse där några av Rembrandts mest betydelsefulla verk belyses på ett innovativt sätt som väcker eftertanke och närhet till målningarna hos besökarna. Rembrandts fullständiga kontroll över ljuset är en milsten för många människor som arbetar med film. Uttrycket ”every frame a Rembrandt” hörs ofta i filmteam. Suschitzkys delaktighet i denna banbrytande utställning understryker ljusets betydelse för både konst och film och lyfter fram Rembrandts enastående skicklighet.

Dulwich Picture Gallery, London

ERCO stöder galleriet med den mest flexibla ljuslösningen – Casambi Bluetooth-kompatibla armaturer.
Armaturerna kan styras on/off och ljusregleras individuellt. De kan användas för ljusscener och med integrerade sensorer för att skapa just den atmosfär i utställningslokalerna som kuratorerna drömt om och ljussätta varje målning individuellt. ERCOs kunskaper om ljus kommer att hjälpa teamet på Dulwich Gallery att förverkliga sin vision.

Dulwich Picture Gallery

Dulwich grundades 1811 och är världens första, offentliga konstgalleri som byggdes för detta syfte. I Sir John Soanes banbrytande arkitektur vårdas och visas en enastående samling målningar av gamla mästare. Dulwich är ett oberoende galleri som följer grundarnas målsättning, nämligen att presentera konst för ”för inspektion av publiken” och samtidigt attrahera människor i alla åldrar och samhällsskikt genom ett kreativt program. Besökare som går in i galleriet får en överraskande och eftertänksam upplevelse som möjliggör en personlig relation till de historiska konstverken. Detta är en plats där man blir ett med konsten.

Armaturer som används

Planerar du ett liknande projekt?

Vi står gärna till tjänst med rådgivning kring ljusplanering och val av passande produkter.

Du når din lokala kontaktperson på:

{{fon}}

Du kan också skriva ett E-post till oss eller ställa din fråga här direkt

 

Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring.

Det här kan också vara intressant för dig:

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.