Världsutställningen i Shanghai 2010: Tyska paviljongen

Med mycket teknik till en stad i jämvikt: Under mottot "Balancity" utvecklades tyska paviljongen i Shanghai till en av världsutställningens publikmagneter.

Den tyska paviljongen var en av publikmagneterna på Expo 2010 i Shanghai. När halva utställningstiden gått i slutet av juli hade organisatörerna räknat in ca 2 miljoner besökare. De huvudsakligen kinesiska besökarna stod mestadels tålmodigt ut med väntetider på 3 till 4 timmar. Besökarna bjöds på en fascinerade tur genom facetterna hos dagens Tyskland: Förutom teknik och framtidsvisioner visades även historiska återblickar och tysk gemytlighet.

Ytterskalet av metallväv skimrar i silver. Det betonar den teknoida komplexiteten i volymen och mellanrummen som tyska paviljongen består av. Tesis infällda golvarmaturer och Beamer strålkastare med effektiva metallhalogenlampor ljussätter fasaden

En designutställning informerade om tysk industridesign (till höger). Ljusverktyg tillika utställningsföremål: Strömskenemonterade Cantax strålkastare, "Made in Germany" i design av Naoto Fukasawa.

Paviljongens metaforiska "energicentral" (till vänster): Ljuskloten som hänger i mitten av rummet, med tre meters diameter, sätts i rörelse av ljudstyrkan i besökarnas rop och applåder. Quadra wallwashers i LED-varychrome-teknik belyser hallens bakre väggar med växlande intensiva färger för att ge stöd åt ljussättningen.

I paviljongens serviceområden fortsätter fasadens kristallina formspråk: Till exempel i restaurangen eller i VIP-loungen (nedre bilden), som är utrustad med Lightcast downlights och Quadra wallwashers.

Expo Shanghai:
1 maj till 31 oktober 2010
en.expo2010.cn/

Tyska paviljongen:
www.expo2010-deutschland.de

Arkitektur och planering:
Schmidhuber + Kaindl GmbH, München
www.schmidhuber.de

Utställnings- och medieutformning:
Milla und Partner GmbH, Stuttgart
www.milla.de

Utförande och projektledning:
Nüssli (Tyskland) GmbH, Roth
www.nussli.com

Ljusplanering:
E³ Ingenieurgesellschaft mbH, Altenbeken
www.e3-ingenieurbuero.com
Thomas Roscher, Bonn

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.