f22 foto space

Komplext spel med ljus och skugga: LED-ljusverktyg från ERCO i nya f22 foto space Hong Kong

Runt den välrenommerade konstmässan Art Basel Hong Kong i Victoria Harbour har en mängd små och stora konstgallerier etablerat sig. Nya f22 foto space presenterar samtida fotokonst i lokaler med intensiv atmosfär – perfekt ljussatta med LED-ljusteknik från ERCO.

Före detta advokaten Douglas So, som driver F11 Foto Museum i Hongkong sedan några år tillbaka, ger den unga fotokonsten tillgång till utställningslokaler i sitt nya fotogalleri f22 foto space i stadsdelen Wan Chai. Utställningslokalerna är fördelade på två våningsplan och här finns även en butik med fotoböcker (”libro 22”), en butik för Leica-kameror (”camera 22”) och ett kafé (”café 22”). Precis som namnet f22 har även galleriets inredning inspirerats av kameradelar som bländare, linser och objektiv. Projektet har redan belönats med IF Design Award, Red Dot Design Award och Golden Pin Award. Formgivare och ingenjörer från LAAB architects + Carlow Architecture & Design har använt ett inredningskoncept på fotografitemat som leker med kontraster mellan svart och vitt. När det gäller den perceptionsorienterande belysningen litar de på ERCOs långa erfarenhet av museer och gallerior.

Perfekt mix av professionella LED-ljusverktyg från ERCO sätter fotokonsten i fokus med stor briljans

Entrén till f22 foto space, med en svängdörr i form av ett abstrakt kameraobjektiv, ligger på kontorsbyggnadens femte våningsplan där även bokhandeln och kamerabutiken är belägna. En spiraltrappa i svartlackerad mässing, med en form som påminner om bländaröppningen i en kamera, förbinder detta våningsplan i galleriet med utställningslokalerna på sjätte våningen. Trapphuset belyses effektfullt av en enda Quintessence utanpåliggande takstrålkastare, en specialarmatur med vitt armaturhus. Tack vare ljusfördelningen narrow spot riktas besökarens uppmärksamhet mot logotypen 22 som är placerad vid trappans fot. Väggytan bakom spiraltrappan ges en jämn belysning från fyra Quadra linswallwashers med 16W LED-moduler.

Light Board från ERCO är en kompetent partner för energieffektiva ljuslösningar med hög visuell komfort

I gallerilokalerna på f22 foto space visar ERCOs flexibla LED-ljusverktyg att de kan hantera mycket varierande belysningskrav i en gallerimiljö på ett idealiskt sätt – med jämn och bländfri allmänbelysning i kombination med exakt accentuering av utställningsföremålen. Ljuset används och riktas med stor precision. Den effektiva belysningslösningen som består av ett litet antal energisnåla armaturer skapar effektfulla kontraster. Ljusverktygen Light Board har utbytbara linser, precis som alla strålkastare för strömskenor från ERCO. Belysningen kan anpassas till den aktuella utställningens utformning helt utan verktyg: Light Board linswallwashers ger en helt jämn, vertikal belysning av fotoarbeten som hänger på väggarna. Light Board med ljusfördelningen oval flood säkerställer bländfri belysning av utställningsföremål i glasmontrar. Light Board med Spherolitlins flood ser till att fotoarbetena som är placerade på pelarna visuellt hamnar i förgrunden. Alla armaturer har riktats med hänsyn till den så kallade museivinkeln som anses vara idealisk vid accentbelysning av bilder: En infallsvinkel på 30° förhindrar att betraktaren bländas av reflexioner på inglasade målningar eller fotoarbeten.

Planerar du ett liknande projekt?

Vi står gärna till tjänst med rådgivning kring ljusplanering och val av passande produkter.

Du når din lokala kontaktperson på:

{{fon}}

Du kan också skriva ett E-post till oss eller ställa din fråga här direkt

 

Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring.

Det här kan också vara intressant för dig:

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.