Kunstmuseum Stuttgart

Zijn glazen kubus plaatst lichtarchitectonische accenten in het centrum van Stuttgart. Maar ook in de uitgestrekte, ondergrondse galerieën zijn de optimale verhoudingen aanwezig - dankzij licht- en regeltechniek van ERCO.

In het hart van Stuttgart plaatst het nieuwe museumgebouw met zijn glazen kubus een architectonisch accent. Wie de situatie aan het „Kleiner Schloßplatz" met de tunnels met meerdere sporen en voetgangersviaducten uit de jaren 70 kent, zal zich verbazen: het ontwerp en zijn nieuw vormgegeven, stedenbouwkundige context corrigeren en integreren namelijk op een creatieve wijze de impopulaire relieken van de voormalige planningsvisie van een „stad geschikt voor auto's". De cultuur keert terug midden in het leven op de shoppingmijl Königsstraße. Burgers en gasten genieten in het museumrestaurant van een royaal uitzicht op het kasteel en de stad.

Het bijzondere van het ontwerp van de Berlijnse architecten Hascher en Jehle: de markante glazen kubus bevat slechts circa een vijfde van de tentoonstellingsoppervlakte van 5000 m2, namelijk de ruimten voor wisseltentoonstellingen, alsmede het restaurant en de ingangsfoyer. De overige tentoonstellingsoppervlakte, waar de stedelijke kunstcollectie wordt gepresenteerd, strekt zich ondergrondse uit en maakt gebruik van een groot deel van de oude autotunnel. Daarvan is echter nauwelijks nog iets te merken: de galerieën op twee niveaus zijn licht, royaal en luchtig.

De architecten en lichtplanners gingen bewust en deskundig om met de reflectie-eigenschappen van de façade. Terwijl de glazen, spiegelende kubus zich overdag op pregnante wijze van de commercieel vormgegeven omgeving afkeert, ontwikkelt zich in het donker een gedifferentieerd beeld.

De ommanteling wordt transparant en maakt een blik mogelijk op een andere kubus binnen. Deze herbergt de ruimten voor wisseltentoonstellingen. Zijn met kalksteen beklede wandoppervlakken krijgen strijklicht uit speciale perimeterarmaturen.

In het sokkelgedeelte genereren downlights voor de buitenruimte een uitnodigend lichttapijt rondom het gebouw dat het in het stedelijke weefsel integreert.

Ontsluiting van de wisseltentoonstelling en het restaurant op de zolderverdieping gebeurt door trappen en verbindingszones tussen de kubus en de glashuid. Op die wijze wordt de stroom bezoekers een bewegend ornament binnen de architectuur.

De dynamische lichtinstallatie van de Berlijnse kunstenaar Andreas Schmid met zijn 334 fluorescerende buizen is voor bezoekers wellicht het meest in het oog springende element van het netwerk voor licht- en technische regeling van het gebouw dat in het volledige bouwwerk voor optimale verhoudingen zorgt. Lichtregelmodules van ERCO zijn in dit systeem op basis van LON met elkaar gekoppeld - van het restaurant via de foyer tot in de galerieën. Bediening geschiedt via control pads van ERCO (afbeelding onder), die met hun kleurentouchscreens een comfortabele selectie van de functies mogelijk maken.

De galerieën worden, afhankelijk van het gebruik en het tijdstip van de dag, verlicht door verlichte plafondelementen met laagspannings-halogeenlampen. Ook hier gebeurt de automatisering door de lichtregelinstallatie. Deze omvat het enorme aantal van in totaal 720 stroomkringen en vormt daarmee de tot dusver grootste lichtregelinstallatie van ERCO ooit.

Via glazen bovenlichten dringt daglicht door in de bijna 100 m lange ontsluitingslijn die het verloop van de voormalige straattunnel volgt. Kunstlicht uit speciale wandinbouwarmaturen wordt automatisch en naar behoefte bijgeregeld door de lichtregelinstallatie van ERCO.

Downlights waarborgen de verblindingsvrije basisverlichting op de verkeersoppervlakken. Daarnaast maken spanningsrails het mogelijk om extra spots en wallwashers te monteren die flexibel zijn afgestemd op de behoeften van de tentoonstellingsvormgeving.

Kunstmuseum Stuttgart (Galerie van de stad Stuttgart)
Kleiner Schlossplatz 1
70173 Stuttgart
www.kunstmuseum-stuttgart.de/

Contact:
Telefoon: +49 (0) 711 - 216 21 88
Fax: +49 (0) 711 - 216 78 20
info(at)kunstmuseum-stuttgart.de

Openingstijden
Di, do tot zo: 10.00 - 18.00 uur
Wo en vr: 10.00 - 21.00 uur
Ma: gesloten

Architect: Hascher Jehle Architectuur, Berlijn
www.hascher-jehle.de

Lichtplanning: Peter Andres, Hamburg
www.andres-lichtplanung.de/

Licht- en professionele elektroplanner:
ibb Burrer & Deuring Ingenieurbüro GmbH, Ludwigsburg
www.ibb-burrer-deuring.de

Investeringssom ca. € 67 mln.

13.000 m² brutovloeroppervlakte
11.249 m² nettovloeroppervlakte
11.080 m² nuttige oppervlakten

daarvan:
4450 m² tentoonstellingsoppervlakten
2270 m² technische oppervlakten
2090 m² verkeersoppervlakten

Aanvang bouw maart 2002
Opening/inwijding voorjaar maart 2005

(Bron bouwgegevens: website van de architecten)

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.