Konstmuseet i Stuttgart

Glaskuben sätter ljusarkitektonisk prägel i Stuttgarts centrum. Men även i de vidsträckta gallerierna under jord råder optimala förhållanden - tack vare ljus- och styrteknik från ERCO.

I hjärtat av Stuttgart sätter den nya museibyggnaden med sin glaskub en arkitektonisk prägel. De som fortfarande minns hur det såg ut vid Kleiner Schloßplatz i slutet av sjuttiotalet, med flerfiliga tunnlar och övergångar för gående, kommer att baxna: Det nya konceptet, med sin omgestaltade stadsbyggnadskontext, har på ett kreativt sätt korrigerat och integrerat de illa omtyckta resterna av den dåvarande planeringsvisionen för "en stad för bilar". Kulturen återerövrar gatulivet vid shoppinggatan Königsstraße. I museirestaurangen njuter stadens innevånare och besökare av en storslagen utsikt över slottet och staden.

Det särskilda med konceptet, signerat Berlin-arkitekterna Hascher och Jehle: Den markanta glaskuben inrymmer endast ca en femtedel av utställningsytan på 5 000 m², nämligen lokaler för tillfälliga utställningar, restaurang och entré. Den resterande utställningsytan, där stadens konstsamling presenteras, finns under jord och utnyttjar stora delar av den gamla biltunneln. Det märks nästan inte alls: Gallerierna, på två plan, ger ett ljust, storslaget och luftigt intryck.

Arkitekterna och ljusplanerarna hanterade fasadens reflexionsegenskaper på ett medvetet och skickligt sätt. Medan det speglande glaset i kuben bryter av distinkt från den kommersiellt präglade omgivningen i dagsljus, utvecklas en differentierad bild i mörker.

Höljet blir transparent och ger insyn till ytterligare en kub invändigt. Denna inrymmer lokalerna för tillfälliga utställningar. Dess väggytor, som är klädda med kalksten, belyses med släpljus från speciella perimeterarmaturer.

Vid sockeln alstrar utomhus-downlights en inbjudande ljusmatta runt om byggnaden, som integrerar denna i stadsstrukturen.

Tillträde till den tillfälliga utställningen och restaurangen sker via trappor och avsatser mellan kuben och glashöljet. Strömmen av besökare blir på så vis ett rörligt ornament i arkitekturen.

Den dynamiska ljusinstallationen med 334 lysrör, signerad Berlin-konstnären Andreas Schmid, är det för besökarna mest iögonenfallande elementet i ljus- och byggnadsstyrningsnätverket som säkerställer optimala förhållanden i hela byggnaden. ERCO ljusstyrningsmoduler är sammankopplade med varandra i detta LON-baserade system - från restaurangen och foajén till gallerierna. Handhavande sker via ERCO Control Pads (bilden nedan) med färgpekskärmar som medger bekvämt val av funktioner.

Beroende på utnyttjande och tid på dygnet belyses gallerierna med takbelysningselement kombinerade med lågvoltshalogen-downlights. Även detta styrs automatiskt via ljusstyrningssystemet. Det omfattar ett imponerande antal av totalt 720 strömkretsar och är ERCOs största ljusstyrningsinstallation någonsin.

Via takfönster tränger dagsljus in i den nästan 100 m långa anslutningskorridoren som följer den gamla vägtunnelns dragning. Artificiellt ljus från speciella vägginfällda armaturer dirigeras automatiskt och behovsanpassat via ERCOs ljusstyrningssystem.

Downlights ger bländfri grundbelysning på kommunikationsytorna och strömskenor gör det möjligt att montera ytterligare strålkastare och wallwashers flexibelt i förhållande till utställningsbehoven.

Kunstmuseet i Stuttgart (Galerie der Stadt Stuttgart)
Kleiner Schlossplatz 1
70173 Stuttgart
www.kunstmuseum-stuttgart.de/

Kontakt:
Tel: +49 (0) 711 - 216 21 88
Fax: +49 (0) 711 - 216 78 20
info(at)kunstmuseum-stuttgart.de

Öppettider
Ti, to till sö: Kl. 10 - 18
On och fr: Kl. 10 - 21
Må: Stängt

Arkitekt: Hascher Jehle Architektur, Berlin
www.hascher-jehle.de

Ljusplanering: Peter Andres, Hamburg
www.andres-lichtplanung.de/

Ljus- och elteknisk planering:
ibb Burrer & Deuring Ingenieurbüro GmbH, Ludwigsburg
www.ibb-burrer-deuring.de

Investeringskostnad ca 67 milj €

13 000 m² bruttoyta
11 249 m² nettoyta
11 080 m² bruksyta

Varav:
4 450 m² utställningsyta
2 270 m² serviceyta
2 090 m² kommunikationsytor

Byggstart mars 2002
Öppnat/invigt mars 2005

(Källa byggdata: arkitekternas webbsida)

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.