Utställningen "Leonardo da Vinci/1452-1519" i Palazzo Reale, Milano

Vissa målningar ger intryck av att vara självlysande. Effekten av det målade spelet mellan ljus och skugga kan förstärkas genom att belysa konstverken med LED-teknik – vilket visades på ett slående sätt vid en utställning om Leonardo da Vinci.

En gång i tiden var Palazzo Reale i Milano ett kungligt palats, idag arrangerar man bland annat konstutställningar där. Till höjdpunkterna på senare tid räknas utställningen "Leonardo da Vinci / 1452-1519". Där presenterades ett stort urval verk, som hör till samlingarna i Louvren, British Museum resp. Metropolitan Museum i New York. I Milano visades bland annat målningen "La Belle Ferronière" – en kvinna med klart ljus på ansiktet mot svart bakgrund. Ljuskonceptet för utställningen i Palazzo Reale kan beskrivas på ett liknande sätt. Rummet var mörkt och konstverken ljussattes med avgränsade ljuskäglor. Verken av Leonardo da Vinci verkade därigenom ännu mer självlysande än vanligt.

Utställningen belystes av reglerbara Pollux strålkastare från ERCO, 6 watt, 630 lumen och 3000K. Pollux konturstrålkastare är designade för att man exakt ska kunna justera ljuskäglan så att den passar konstverkens storlek. Tack vara det innovativa tillbehöret för bildmaskning kan ljuskäglan på de skenmonterade strålkastarna snabbt och enkelt justeras. Det kompakta armaturhuset framhäver ljuset och armaturen får en diskret plats i bakgrunden. Eftersom spektrumet i LED-ljus inte innehåller varken IR- och UV-strålning som skadar färgerna, passar det mycket bra för belysning av värdefulla historiska konstverk – såsom verk av Leonardo da Vinci.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.