Max-Ernst-museet

Med Max Ernst-museet har konstnärens verk fått en representativ hemvist i Brühl, hans födelsestad. Den moderna utbyggnaden av den gamla kulturskyddade byggnaden tilldelades ljusarkitekturpriset 2005.

I november 2002 började man bygga om det klassicistiska benediktinerhemmet från 1844 till Max Ernst-museet. Det finansierades av en stiftelse bestående av Brühls stad, den regionala sparbanken och det regionala kommunförbundet. Museisamlingarnas kärna utgörs av verk som Brühls stad samlat sedan 1969 samt ett antal verk från Max Ernsts kvarlåtenskap och från privata samlingar som regionala sparbanken i Köln förvärvat 1999.

I förstone syns tillbyggnaden endast i form av den smäckra, gracila paviljongen med entré och kassa, som är integrerad i den gamla byggnadens U-form. Härifrån leder en trappa till det nedre planet. Salen för tillfälliga utställningar och ett auditorium utbreder sig under nästan hela den nya entrén. Glastak ger kontakt med utsidan och släpper in dagsljus i utställningshallen. I entréområdet ger Lightcast downlights för lågvoltshalogenlampor bländfritt, briljant ljus.

Belysningstekniken i utställningshallen är monterad i installationskanaler i betongtaket. Ljusplanerarna från "Licht Kunst Licht" har kombinerat armaturer med diffust ljus bakom satinerade täcklock med kardanupphängda riktstrålkastarinsatser för accentbelysning. ERCO 3-fasströmskenor ger ytterligare möjlighet för montering av strålkastare och washers. Rullgardiner gör de möjligt att dosera dagsljuset som strömmar in genom takfönstren. Därmed lämpar sig salen även för mediapresentationer.

I den gamla byggnaden finns den permanenta utställningen med målningar, grafik och skulpturer från konstnärens olika faser. Dokument från Max Ernsts liv kompletterar bilden. Vita väggar och ljusa trägolv skapar en ljus atmosfär. De flesta gallerirummen får naturlig belysning via fönstren. Halvtransparenta rullgardiner dämpar dagsljuset till en konservatoriskt lämplig nivå.

Den naturliga grundbelysningen kompletteras med ett traditionellt galleribelysningskoncept: Optec strålkastare och wallwashers monterade på ERCO strömskenor framhäver utställningsföremålen med accentljus. Den centrala före detta danssalen, med de kända skulpturerna som figurgruppen "Capricorn" (bilden till vänster), är dessutom utrustad med Lightcast lågvoltshalogen-downlights för bländfri allmänbelysning.

Högklassig ljusteknik och kompakta mått gör strålkastarfamiljen Optec idealisk för gallerierna med en intim atmosfär som i gamla byggnaden i Max Ernst-museet. Som wallwashers kan de ge jämn och i stort sett reflexfri belysning, till och med av de verk som av säkerhetsskäl hänger bakom plexiglas. För strålkastarna finns det tillbehör som skyddsfilter eller skulpturlinser. Via reglerpotentiometern på lågvoltsstrålkastarnas elektroniska transformator kan belysningsstyrkan ställas in exakt enligt de konservatoriska specifikationerna.

Max-Ernst-Museum
Comesstraße 42
50321 Brühl
Tel: 0049 (0) 2232-5793110
Fax: 0049 (0) 2232-5793130
E-post: info(at)maxernstmuseum.de
www.maxernstmuseum.de

Färdigställande: September 2004
Byggherre: Brühls stad
Permanent utställning (gamla byggnaden): 1 000 m²
Tillfälliga utställningar (bottenplanet i nya byggnaden): 500 m², 5 m takhöjd
Evenemangssal: Rymmer ca 350 personer

Arkitektur:
Architektenarbeitsgemeinschaft Van den Valentyn Architektur, smo Architektur, Köln
Thomas van den Valentyn, Gloria Amling, Seyed Mohammad Oreyzi
www.vandenvalentyn.de

Ljusplanering:
Licht Kunst Licht, Bonn
www.lichtkunstlicht.de

www.licht-architektur-preis.de

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.