Museo Superior de Bellas Artes Palacio Ferreyra

Den argentinska metropolen Córdoba understryker sina kulturella ambitioner med det framåtsträvande museiprojektet. Konceptet bärs av belysningen: en Light System DALI-anläggning står för bästa möjliga ljusförhållanden.

Palatset köptes år 2004 av regionala myndigheter och genomgick omfattande renoveringsarbeten. Museet bär numera tilläggsnamnet "Evita" och är tillägnat den glittrande presidenthustrun Eva Perón (1919-1952). Redan i museets ombyggda entréområde blir man imponerad av byggnadens dimensioner. Svarta, skulpturala trappor och ramper genomkorsar rummet och omvandlar besökarna till aktörer i en dramatisk scenografi.

Estetiskt och tekniskt kan museet mäta sig med världens mest berömda byggnader. Arkitektkontoret GGMPU iscensatte en sammansmältning av tradition och modernitet i Palacio Ferreyra och utnyttjade då intensivt det "immateriella byggmaterialet" ljus.

Trots den ovanliga storleken kan anläggningen bekvämt styras och konfigureras med hjälp av Light Studio.

På gången: I museets ingångsfoajé blir besökarna aktörer i en dramatisk iscensättning av ljus och rum med hjälp av Focalflood LED-fasadarmaturer.

tune the light
Den genomgående användningen av Light System DALI i detta museum visar en central fördel hos denna teknik: Den integrerar på ett behagligt sätt klassiska belysningsuppgifter i museet som till exempel inställning av belysningsstyrkor som är skonsamma mot konstverken, med alla möjligheter till scenografiska ljuskoncept.
Med ett enda system kan museiteknikerna minimera sitt arbete med manövrering och service. En betydande aspekt hos Light System DALI är möjligheterna att dosera belysningsstyrkan exakt och flexibelt, och därmed sänka energianvändningen – ett viktigt steg för att uppnå effektiv visuell komfort.

I gallerierna kan vertikal belysning från Quadra wallwashers kombineras med accentbelysning från Optec strålkastare på strömskenor.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.