NORVEG cultuurcentrum en kustmuseum

Al duizenden jaren leven mensen in het hoge noorden van Europa aan en van de kust. Nu wijdt een voortreffelijk verlicht museum en cultureel centrum in Rørvik (Noorwegen) zich aan dit onderwerp.

Het havenstadje Rørvik ligt hoog in het noorden van Noorwegen in het scheergebied Vikna. Het is niet groot, maar wel rijk aan tradities: sinds duizenden jaren leven in dit landschap mensen van en met de kust. Vandaag de dag wordt Rørvik steeds belangrijker als beheergebied en kruispunt van de noord- en zuidvarende postschiplijn „Hurtigruten". Dat was de reden dat deze locatie werd gekozen om met de NORVEG een museum voor het kustleven en een cultureel centrum op te richten. De nieuwbouw van de architecten Gudmundur Jonsson direct aan het water werd in 2004 geopend. Met zijn zeilachtige dakoppervlakken verwijst deze naar de maritieme ligging en traditie.

Licht in het noorden: dat zijn de extreme verschillen in de lengte van dagen en nachten gedurende de seizoenen, zeer strenge, donkere winters en lange schemerperioden. De architectuur reageert op deze omstandigheden met een verfijnde verlichting die in het totale concept een prominente rol speelt. Op de met metaal beklede dakoppervlakken toveren Beamer schijnwerpers 's nachts een levendig, bewegend patroon van licht dat doet denken aan de vormen van het noorderlicht (aurora borealis). Voor de montage van de schijnwerpers is het robuuste systeemtoebehoren bestemd met in het design afgestemde masten en uitleggers.

Ook in de royale foyer worden de binnenzijden van het dakzeil bespeeld met lichtbundels. Daarvoor worden hier richtbare Quadra spots ingezet met elk 2x QT12 100 W laagspannings-halogeenlampen. Met deze krachtige lichtwerktuigen kunnen op dezelfde wijze sprankelende, zenitale lichtaccenten op de tafels van de bistro of op objecten in de ruimte worden geplaatst.

Niet alleen voor de enscenering van de zeilachtige dakoppervlakken, maar ook als functionele verlichting rondom het gebouw zetten de ontwerpers producten van ERCO in: bijvoorbeeld Panorama bolderarmaturen voor de markering van de toegangssteiger, alsmede Cilinder façadearmaturen om zowel met licht structuur aan te brengen in de omgeving als aan de façade van het gebouw.

Norveg - senter for kystkultur og kystnæring
N-7900 Rørvik

Tel.: +47 74 39 04 41
Fax: +47 74 39 22 72
www.norveg.org/

ERCO Newsletter - Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming
Via het digitale Lichtbericht ontvangt u actueel, regelmatig en op comfortabele wijze nieuws via de mail uit de kosmos van ERCO. Wij houden u op de hoogte van evenementen, awards, nieuwe kennis over licht, projectberichten en nieuwe producten, alsmede over reportages uit de licht- en architectuurbranche. Het abonnement is gratis en u kunt het op elk moment weer opzeggen.