NORVEG, kulturcentrum och kustmuseum

Sedan tusentals år bor det människor långt upp i Norden som livnär sig på det som kusten har att bjuda. Nu ägnas ett enastående ljussatt museum och kulturcentrum i Rørvik (Norge) åt detta ämne.

Hamnstaden Rørvik ligger långt upp i norra Norge i skärgårdskommunen Vikna. Det är inte stor, men traditionsrik: Sedan tusentals år bor det människor här som livnär sig på det som kusten har att bjuda. I dag har Rørvik främst betydelse som administrativt centrum och anlöpshamn för Hurtigruten. Därför ansågs Rørvik som en lämplig plats för NORVEG, ett museum för kustlivet och ett kulturcentrum. Nybygget, ritat av arkitekten Gudmundur Jonsson, ligger direkt vid vattnet och öppnades 2004. Dess segelliknande takytor anspelar på dess maritima läge och traditioner.

Nordiskt ljus: Detta innebär extrema skillnader i längden för dag och natt under året, mycket hårda, mörka vintrar och långa skymningar och gryningar. Arkitekturen svarar upp mot dessa förhållanden med en väl genomarbetad belysning, som spelar en framträdande roll i helhetskonceptet. På de metallklädda takytorna trollar Beamer strålkastare fram ett levande och rörligt ljusmönster som påminner om norrsken. För montering av strålkastarna används robusta systemtillbehör med master och tvärbalkar som är anpassade till designen.

I den pampiga foajén belyses takseglens insida med ljuskäglor. Här används Quadra riktstrålkastare med vardera 2 x QT12 100 W lågvoltshalogenlampor. Dessa högpresterande ljusverktyg kan även användas för att alstra briljanta, zenitmässiga ljusaccenter på borden i bistron och på föremål i rummet.

Planerarna använde ERCO-produkter, inte bara för ljussättning av de segelliknande takytorna, utan även för funktionsbelysning runt om byggnaden: Till exempel Panorama pollararmaturer för markering av ingångsrampen samt Zylinder fasadarmaturer, för att strukturera både omgivningen och byggnadsfasaden med ljus.

Norveg - senter for kystkultur og kystnæring
N-7900 Rørvik

Tel: +47 74 39 04 41
Fax: +47 74 39 22 72
www.norveg.org/

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.