Punta della Dogana

Det förflutna, nutiden och framtiden: Tadao Ando omvandlade den historiska byggnaden till ett museum för samtida konst, utrustat med hållbar teknik för framtiden - även när det gäller belysning.

I över 30 år var det före detta hamntullkontoret stängt för allmänheten tills konstsamlaren François Pinault, på jakt efter en andra lokal för sin konststiftelse, utvecklade planer för nyanvändning av den industrihistoriska arkitekturen. Utvändigt syns det nästan inga spår av ombyggnadsarbetet. Invändigt accentuerade Ando den ursprungliga strukturen med indelning i fem salar. I centrum av byggnaden placerade han en betongkub i en för honom typisk stil: Minimalistiska rena linjer och polerade ytor. Till detta "hus inomhus" ansluts avsatser, gallerier och trappor som ger struktur åt och tillträde till de två utställningsplanen.

Belysningskonceptet ger effektivitet och visuell komfort på flera sätt: Det består av komponenterna dagsljus, artificiell allmänbelysning och accentbelysning. Automatiserade rullgardiner reglerar dagsljuset som kommer in via tak- och sidofönster. Ett DALI-system styr downlights och wallwashers bestyckade med lysrör.

Utöver hallarna, där den ursprungliga takhöjden bibehölls, skapade Ando ytterligare utställningsyta med ett andra plan i större delen av museet. Därmed har kuratorerna även tillgång till gallerier med intimare karaktär.

Ljusfärgsnyansen hos det artificiella ljuset från Lightcast downlights med kompaktlysrör för allmänbelysning och Parscan strålkastare med metallhalogenlampor för accentbelysning har anpassats till dagsljuset. Midipoll wallwashers för lysrör ger jämn vertikal belysning. Ett DALI-styrsystem reglerar downlights och wallwashers resp. kopplar om strålkastarna gruppvis via DALI-programdon.

Arkitektur som utställningsföremål: Med den jämna vertikala belysningen från Quadra wallwashers betonar ljusplanerarna väggytans enhet och estetik som ett byggelement.

Öppettider:
Må - sö (utom ti): Kl. 10 - 19

Ytterligare information:
www.puntadelladogana.it

Byggdata

Arkitekt:
Tadao Ando, Tokyo
www.tadao-ando.com

Ljusplanering:
Ferrara e Palladino Associati (Pietro Palladino, Cinzia Ferrara, Paolo Spotti, Cesare Coppedè), Milano
www.ferrara-palladino.it

Restaurering/byggledning:
Dottor Group, San Vendemiano
www.dottorgroup.com

Utställningsyta:
4 500 m²

Öppnat:
6 juni 2009

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.