Rietberg-museet

Utifrån syns endast en glaskub som ny igång, men under jord finns 2 600 m² ytterligare utställningsyta: Rietberg-museet i Zürich har byggts ut på ett storslaget sätt.

Ett villakomplex i Rietbergpark, idylliskt med utsikt över Zürichsjön, bildar det enda konstmuseet för utomeuropeisk kultur i Schweiz. Det skapades för ca 50 år sedan utgående från en samling som Eduard von der Heydt skänkt till Zürichs stad. På grund av det ökande offentliga intresset för denna kulturklenod och utomeuropeisk konst i allmänhet utfördes en storslagen, modern utbyggnad av museet, som invigdes i januari 2007. Utifrån syns detta endast genom den smaragdgröna kuben i den nya ingången, men under jord utsträcker sig två extra utställningsplan, som ger en optimal inramning för presentation av samlingen och även högklassiga tillfälliga utställningar.

Utställningsytorna under jord belyses endast artificiellt. Takbelysning och avsaknad av bärpelare ger ett öppet rumsligt intryck. Olika takhöjd skiljer planet för samlingen från planet för specialutställningar. Permanentutställningen är dessutom indelad i olika sektioner med skiljeväggar i olika kulörer.

ERCO strömskenor är integrerade i taket. Dessa bär upp Parscan strålkastare för lågvoltshalogenlampor QT12 90/100 W, som - utrustade med olika tillbehörsdelar som bländskyddsraster eller skulpturlinser - står för hela utställningsbelysningen och -ljussättningen. Det riktade ljuset från de optimalt avbländade strålkastarna ger, särskilt de tredimensionella utställningsföremålen, en känsla av liv och fräschör.

Intrycket av en skattkammare förstärks ytterligare av den briljanta belysningen medan själva ljuskällorna är mycket diskreta: Svarta Oseris strålkastare för lågvoltshalogenlampor på svarta strömskenor döljs i mörkret från det ävenledes svarta metalltaket.

En litet udda företeelse i museet är det nya "skådelagret". Under ombyggnadsarbetet öppnade museet sitt lager för besökare. Samlingens skatter visas, mestadels utan beskrivning och tätt sammanförda i glasskåp, för häpna besökare.

Adress
Museum Rietberg
Gablerstrasse 15
CH-8002 Zürich

Tel.: + 41 (0)44 206 31 31
Fax: + 41 (0)44 206 31 32

www.stadt-zuerich.ch/internet/zuerichkultur/home/institutionen/home/redirect_mr/museum_rietberg/home.html

Medverkande vid bygget
Arkitekt: ARGE Alfred Grazioli och Adolf Krischanitz (Wien/Berlin).
www.graziolimuthesius.de
www.krischanitz.at

Ljusplanering: d'lite Lichtdesign Guido Grünhage, Pia Ziegler, Zürich
www.d-lite.ch

Byggherre: Amt für Hochbauten der Stadt Zürich

Kostnadsplanering/byggledning: Walter Dietsche Baumanagement AG

Utställningsdesign: Rainer Wolfsberger (Rietberg-museet)

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.