Saatchi Gallery, Duke of York's HQ

Den före detta militärbyggnaden byggdes om till ett galleri för nutida konst. Optec och Stella wallwashers står för den vertikala belysningen i utställningslokalerna.

I hertigen av Yorks huvudkontor vid Kings Road i londonstadsdelen Chelsea finns ett av världens intressantaste gallerier. Konstsamlaren och reklamgurun Charles Saatchi driver galleriet, och väcker ständigt uppmärksamhet i konstvärlden genom ovanliga utställningsidéer med chockverkan. Halliknande vidsträckta rum på 6 500 m² erbjuder konstnärerna tillräckligt med utrymme för att kunna presentera även provokativa, vulgära eller omåttligt stora installationer.

Den kinesiska konstnärsduon Peng Yu och Sun Yuan stod för installationen "Old Persons Home" (ovan), där 13 naturtrogna latexdockor synbarligen okontrollerat far omkring i rullstol. De liknar politiker som Arafat och Castro – en subtil iscensättning som tar upp inflytandets och maktens förgänglighet.

Optec wallwashers används i hela byggnaden och alstrar en ljus och strålande atmosfär i utställningslokalerna. De jämnt belysta väggytorna utgör bästa möjliga bakgrund för konstverken.

I många rum lockar "Lightboxes", de diffust lysande taken, fram ett intryck av öppna takfönster. Ett flexibelt material spändes över utskärningarna, och i mellanrummen monterades lysrör. Både strömskenor, strålkastare och ljustak styrs av en Light System DALI-anläggning.

I alla utställningslokalerna finns Light Changer som manöverenhet till Light System DALI, vilket gör det enkelt att komma åt belysningsfunktionerna. Light Changer har en USB-anslutning, så att en bärbar dator med programvaran ERCO Light Studio kan anslutas för att ställa in DALI-anläggningen och konfigurera ljusscener.

DALI Light Changer med touchscreen ger tillgång till de ljusscener och timer-program som sparats i Light Server.

Det diffusa ljuset från de lysande taken ger allmänljus (ambient luminescence), som stämmer utmärkt överens med ljuset från installerade Optec wallwashers och som kan stämmas av perfekt med hjälp av DALI-systemet.

Adress:
Hertigen av Yorks huvudkontor
Kings Road
London
SW3 4SQ

www.saatchi-gallery.co.uk

Öppettider:
Kl. 10-18 dagligen, senaste insläpp kl. 17:30, fritt inträde.

Arkitekt:
Allford Hall Monaghan Morris, London
www.ahmm.co.uk

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.