Interview - Interview met Gabriele von Kardoff, Kardoff Ingenieure Lichtplanung, Berlijn

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Interview met Gabriele von Kardoff, Kardoff Ingenieure Lichtplanung, Berlijn
Interview

Waaruit haalt u uw inspiratie?

  • Fotografie: Mirjam Knickriem

Een interview met Gabriele von Kardorff, Kardorff Ingenieurs Lichtplanning, Berlijn/Duitsland
www.kardorff.de

Welke zaken beïnvloeden uw creatieve werkprocessen? Wat inspireert u?
Voor mij is het observeren van, luisteren naar en de professionaliteit van anderen het levenselixer voor mijn werk. Mensen op verschillende locaties, in gesprekken en in de meest uiteenlopende sferen inspireren mij het meest.

Wie zijn uw helden?
Daar heb ik nog nooit over nagedacht.

Wat spoort u aan?
Nieuwsgierigheid en de wens om verbetering.

Welke rol speelt licht in uw werk?
Licht is mijn werk. Ongeacht of dat in concepten voor opdrachtgevers, gesprekken in het team, presentaties in de planningsronde, tests met de techniek is - het gaat altijd om het licht en zijn effect. En een einde aan deze manier van aanpak is niet in zicht. Dat fascineert mij.

Welk actueel architectuur- of lichtproject heeft u onlangs enthousiast gemaakt?
Het Deense maritieme museum in Helsingør van de Bjarke Ingels Group. Het idee van een ondergrondse gebouwenring die een oud dok omgeeft, is grandioos. Het naderen van het museum staat gelijk aan een ontdekkingsreis, omdat het dok in eerste instantie in het geheel niet zichtbaar is. Binnen verbluffen dan de buitengewone doorkijkjes.

Welke onderwerpen en vragen zullen de wereld van de architectuur in 2014 bezig houden?
Aangezien wij altijd voor de toekomst bouwen, gaat het om het verkennen van de komende jaren. Volgend jaar zou het bijvoorbeeld kunnen gaan om:

1. Wat zijn de echt nuttige, energetische maatregelen? Energieadviseurs en -gecertificeerden zouden zich met hun richtlijnen niet van de overige vakdisciplines, zoals architecten en lichtplanners, moeten afscheiden. De extreme isolatierichtlijnen in de woningbouw leiden bijvoorbeeld regelmatig tot conflicten met onze behoefte aan voldoende daglicht. Alleen wanneer wij in het hele planningsteam de individuele vereisten en thema's van een project goed uitdenken, kunnen wij voor duurzaamheid zorgen.

2. Hoe lukt het de lichtbranche om een kwaliteitssprong te maken met behulp van nieuwe technologieën? Ons oog wordt juist opnieuw onderwezen - met betrekking tot meer en contrastrijker licht. Dit is het resultaat van technische ontwikkelingen, bijvoorbeeld beeldschermen met een hoge resolutie en LED-techniek. In toenemende mate wordt gevraagd naar de verfijning van de lichttechniek; met name voor wat betreft verblinding, lichtkleur en kleurweergave. De grootste uitdaging is echter de kwaliteit van de planning tegen de achtergrond van de reusachtige veelzijdigheid aan technische mogelijkheden. Wij hebben in 2014 nog meer goed gebouwde voorbeelden nodig.

3. Hoe regelen wij de explosie van licht in onze steden? Het is te gemakkelijk geworden, bijna een wedstrijd, om gebouwen individueel in alle kleuren en schakeringen te ensceneren. Wanneer de stad zijn nachtelijke verschijningsbeeld zelf in de hand neemt en de verlichting structureert, zouden ook individuele instellingen beter integreren. Hier is een gemeenschappelijk besef vereist, zodat iedereen van de nieuwe mogelijkheden profiteert.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming