Interview - Interview met Kai Diederichsen, Luz En Arquitectura, Jerónimo

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Interview met Kai Diederichsen, Luz En Arquitectura, Jerónimo
Interview

Waaruit haalt u uw inspiratie?

Een interview met Kai Diederichsen, Luz en Arquitetura, San Jerónimo/Mexico
luzenarquitectura.com.mx

Welke zaken beïnvloeden uw creatieve werkprocessen? Wat inspireert u?
Mij beïnvloeden de verschillende lichtsituaties; vooral in de natuur, maar ook in de architectuur. Wanneer ik in Mexico met de auto rijd, zie ik zeer bijzondere lichtsferen. Ik probeer ze uit elkaar te peuteren om te begrijpen wat nu juist die betreffende verlichtingssituatie nu zo dramatisch, romantisch, aangenaam of onprettig maakt. Af en toe stop ik en neem de tijd om van de natuur te leren en ik probeer hetzelfde met architectonische ruimten te doen.
Ik ben altijd bezig met die ene vraag: hoe, hoeveel, uit welke richting en waarom is licht het ‘ideale' licht? Dan probeer ik om deze ervaringen in onze projecten over te nemen. Ook fotografie heeft zeer veel met licht te maken. Vaak bekijk ik urenlang foto's met bijzondere lichtsferen - en probeer ik het volledige beeld met betrekking tot luminantieverdelingen, lichtkleuren, contrasten te analyseren. Bijna obsessief.

Wie zijn uw helden?
Mijn helden zijn mensen die anderen helpen zonder zelf voor het voetlicht te treden. Mensen die een hart hebben voor medemensen en dieren. Ook mensen met gezondheids- of psychische problemen voor wie eenvoudige taken moeilijk zijn - wij moeten immers elke dag al vechten. Hoe ziet dan het alledaagse leven er voor deze mensen uit? In Mexico zijn er vaak niet eens trottoirs waarover een lichamelijk gehandicapte zich kan voortbewegen …

Wat spoort u aan?
Mij spoort iedere dag het plezier aan dat ik heb in mijn beroep als lichtplanner. Het is echt een inspannend, maar afwisselend en opwindend beroep. Ik heb zo veel contact met andere mensen van verschillende afkomst, met een verschillende levensgeschiedenis en met verschillende belangstellingen! Iedere dag moeten nieuwe problemen worden overwonnen, nieuwe onderwerpen worden bewerkt en creatieve oplossingen worden gevonden. Zowel een museum als een kantoorruimte heeft licht nodig, maar de specificaties zijn altijd volledig anders.

Welke rol speelt licht in uw werk?
Licht speelt de hoofdrol in mijn werk. Als onafhankelijk lichtplanningsbureau werken wij iedere dag met licht. Zelfs wanneer we niet werken, speelt licht een hoofdrol in ons leven: ik werk samen met mijn vrouw - we hebben elkaar door licht leren kennen en zullen waarschijnlijk nog enkele jaren met licht te maken hebben.

Welk actueel architectuur- of lichtproject heeft u onlangs enthousiast gemaakt?
Ik ben enthousiast geworden door verschillende lichtprojecten, bijvoorbeeld van Claude Engle, Spears + Major, Bartenbach LichtLabor, LichtKunstLicht. Ik was zeer onder de indruk van de lichtsfeer en de lichtoplossingen in het Winspear-operagebouw in Dallas. En van BIG, het Deense paviljoen voor de expo in Sjanghai.

Welke onderwerpen en vragen zullen de wereld van de architectuur in 2014 bezig houden?
Naar mijn mening blijft het onderwerp Duurzaamheid verder relevant. Ik hoop echter dat de mens steeds meer op de voorgrond treedt. Architectuur wordt bovendien steeds meer als de beleving van de ruimte gezien, waarbij de bouw als object minder op de voorgrond staat, maar meer hoe mensen ruimten gebruiken en wat deze voor hen betekenen. Licht speelt hierbij een immens belangrijke rol.
Dat wordt ondersteund door nieuwe armaturen die technisch telkens voortreffelijker en discreter zijn, en in het zuivere design en op de beste manier in de architectuur kunnen worden geïntegreerd. Efficiënte armaturen zullen verschillende kleurtemperaturen leveren die oplopen tot 2400 ºkelvin. En: er worden beslist nieuwe kwaliteitskenmerken voor armaturen en lichtkwaliteit gevonden.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming