Interview - Intervju med Kai Diederichsen, Luz En Arquitectura, Jerónimo

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Intervju med Kai Diederichsen, Luz En Arquitectura, Jerónimo
Interview

Var hittar du din inspiration?

Intervju med Kai Diederichsen, Luz en Arquitetura, San Jerónimo, Mexiko
luzenarquitectura.com.mx

Vad påverkar din kreativa arbetsprocess? Vad inspirerar dig?
Jag påverkas av olika ljussituationer, framför allt i naturen, men även i arkitekturen. När jag reser genom landskapet i Mexiko ser jag ofta mycket speciella ljusstämningar. Jag försöker analysera dem för att förstå vad det är som gör en speciell belysningssituation så dramatisk, romantisk, behaglig eller obehaglig. Ibland stannar jag till och tar mig tid att lära mig av naturen och försöker uppnå samma stämning i arkitektoniska rum.
Hos mig handlar det hela tiden om samma fråga: Hur, hur mycket, från vilken riktning och varför är ett ljus det "perfekta" ljuset? Sedan försöker jag omsätta mina erfarenheter i våra projekt. Även fotografi har mycket med ljus att göra. Jag betraktar ofta foton med en speciell ljusstämning och försöker analysera bilden med avseende på luminansfördelning, ljusfärgsnyanser och kontraster. Nästan tvångsmässigt.

Vilka är dina hjältar?
Mina hjältar är människor som hjälper andra utan att ställa sig själva i rampljuset. Människor med hjärta för medmänniskor och djur. Även människor med fysiska eller psykiska hälsoproblem som har svårt att utföra även de enklaste uppgifter. Vi måste varje dag föreställa oss hur vardagen ser ut för dessa människor. I Mexiko finns det ofta inte ens trottoarer där rörelsehindrade människor kan ta sig fram …

Vad är det som driver dig?
Det som driver mig är den glädje som mitt arbete som ljusplanerare ger mig. Det är verkligen ett ansträngande yrke, men samtidigt mycket omväxlande och stimulerande. Jag får mycket kontakt med andra människor med varierande bakgrund, livshistoria och intressen. Varje dag uppstår nya problem som måste lösas, nya teman som måste bearbetas och kreativa lösningar som måste hittas. Museer behöver ljus i lika hög grad som kontorslokaler, men kraven är helt olika.

Vilken roll spelar ljus i ditt arbete?
Ljuset spelar huvudrollen i mitt arbete. Som självständigt ljusplaneringskontor arbetar vi varje dag med ljus. Till och med när vi inte arbetar spelar ljuset en huvudroll i vårt liv. Jag arbetar tillsammans med min fru. Vi har lärt känna varandra tack vare ljus och kommer förmodligen att jobba med ljus några år till.

Vilket aktuellt arkitektur- eller ljusprojekt har begeistrat dig den senaste tiden?
Jag har begeistrats av olika ljusprojekt, till exempel av Claude Engle, Spears + Major, Bartenbach LichtLabor och LichtKunstLicht. Ljusstämningen och ljuslösningarna i Winspear Opera House i Dallas imponerade stort på mig. Och av BIG, den danska paviljongen på Expo i Shanghai.

Vilka teman och frågor kommer att prägla arkitekturen 2014?
Jag tror att hållbarheten fortfarande kommer att vara relevant, men hoppas att människan sätts mer och mer i förgrunden. Arkitektur förstås dessutom allt mer som rumsupplevelse där byggnaden som objekt hamnar mer i bakgrunden. I stället handlar det om hur människor använder rummen och vad rummen betyder för dem. Här spelar ljuset en oerhört viktig roll.
Detta får stöd av nya armaturer som tekniskt blir allt mer avancerade, mer diskreta och mer rena i sin formgivning så att de kan integreras i arkitekturen på bästa sätt. Energieffektiva armaturer levererar olika färgtemperaturer upp till 2400º Kelvin. Och det kommer säkert att uppstå nya kvalitetsegenskaper för armaturer och ljuskvalitet.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring