Interview - Interview met Jean Sundin en Enrique Peiniger, OVI, New York

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Update uw browser.

Uw browser ondersteunt de huidige internetstandaarden niet. Daardoor kunnen er verkeerde weergaven en een onverwacht gedrag op deze website optreden. Wij adviseren u om uw browser bij te werken om deze website storingsvrij te kunnen gebruiken.

Interview met Jean Sundin en Enrique Peiniger, OVI, New York
Interview

Waaruit haalt u uw inspiratie?

Een interview met Jean Sundin en Enrique Peiniger, Office for Visual Interaction, New York/VS
www.oviinc.com

Welke plaatsen, situaties, zaken inspireren u en uw creatieve proces?
Wij worden zeer geïnspireerd door technologieën die in de natuur bestaan. Kijk bijvoorbeeld naar de vleugel van een libel, dan lijkt de complexiteit van het vliegmechanisme ongelofelijk te zijn; de perfect geïntegreerde, biologische systemen die het voor deze creatuur mogelijk maken om te functioneren. Als je de vleugel voor het eerst ziet, dan denk je niet als eerste aan de musculatuur en efficiency, maar denk je gewoon: „Wat mooi“. En dat is nu precies wat zorgt voor een goed verlichtingsdesign: groot visueel effect, ondersteund door elegante vermogenstechnologie. Ons werk bestaat uit voortdurend onderzoek. We zijn altijd op zoek naar esthetische en technische harmonie, bij alles wat we doen.

Een andere bron van inspiratie is een blik in het verleden, kijken naar historische plaatsen en objecten. Op reis kijken we naar ambachtelijke kunstprojecten - glas-, hout-, steen- en metaalbewerking, enz. - omdat we het ambacht hoog in het vaandel hebben. Het staat namelijk goed gemaakte stukken toe die generaties lang meegaan. Wanneer je altijd aan de volgende grote zaak werkt, de nieuwste innovatie, dan is het belangrijk om even in te houden en achterom te kijken. We moeten ons afvragen: „Waardoor blijven dingen bestaan? Hoe kunnen we een design creëren dat toekomstgericht is, maar ook langdurig van belang is?"

Wie zijn uw helden?
We hebben het al een tijdje opgegeven om naar helden te zoeken. Telkens als je een stap dichter bij een „Held” komt, ontstaan nieuwe verwachtingen, waaraan niemand kan voldoen. In plaats daarvan zien we veel anderen die ons kunnen inspireren door specifieke vaardigheden en expertise die voor ons interessant zijn. Buckminster Fuller was in zijn tijd bijvoorbeeld een unieke designer, een echte uitvinder met futuristische visies. De manier waarop hij de wereld zag, was anders dan alle andere zienswijzen op dat moment en wij laten ons door zijn stoutmoedigheid inspireren, door zijn vermogen om zich over gangbare manieren van denken en de analyse heen te zetten.

Charles en Ray Eames zijn natuurlijk ook twee personen voor wie we zeer veel waardering hebben. Hun vermogen om logica te ontwikkelen en toe te passen in een schijnbaar chaotisch designscenario, was een bijdrage van onschatbare waarde om kunst, design over te brengen. We verwijzen naar de film „Tien hoog", waarin ze in staat waren om een complexe en verstrekkende filosofie te gebruiken en deze op een manier met succes aan de massa over te brengen die zo kort en krachtig en slim was. Creatieve koppen die in gelijke mate deskundig bij de ontwikkeling van een werklogica, een catalogus van redenen voor het „waarom" en de methoden van het „hoe" zijn - dit zijn diegenen met wie we ons verbonden voelen.

In het algemeen: wat spoort u aan?
Een passie voor design-excellence en het verlangen naar nieuwe uitdagingen.

Welke betekenis heeft licht voor uw werk?
Licht moet voor iedere ruimte op een zeer specifieke wijze worden ontworpen. Voor ons is het een vormgevend werktuig dat de designer in staat stelt een architectonisch volume op de beste manier te transporteren of de textuurkwaliteiten van een materiaal te benadrukken. Op deze manier is licht uniek in zijn verhouding tot het donker en tot de schaduw. Wat wordt geopenbaard is net zo belangrijk als wat verborgen blijft. Licht en donker samen scheppen diepte, ruimtelijke vormen en dicteren het „gevoel" voor een omgeving in een omvang die niet kan worden overgewaardeerd.

Welk actueel architectonisch of lichtproject inspireert u momenteel? En waarom?
Wij worden met name door verschillende, interessante projecten geïnspireerd, waaraan we momenteel werken. Voor het Canadese parlement ontwikkelen we een volledig LED-verlichtingssysteem voor de centrale parlementszaal, wat zo op het eerste oog echt ongecompliceerd klinkt. Er zijn echter daadwerkelijk enkele factoren die ons ertoe hebben gedwongen om een uiterst complex licht-/regelsysteem te ontwikkelen dat aan de specifieke prestatiecriteria kan voldoen en tegelijkertijd binnen een wisselende daglichtomgeving functioneert. Als component van een tv-programma wordt de ruimte van HD-camera's voorzien die over meer individuele beelden per seconde beschikken dan gangbare camera's. Dit kan leiden tot flikkeren, wanneer de LED-armaturen overeenkomstig de ontstane daglichtsterkte, afkomstig uit de dakramen, worden gedimd. Vervolgens hebben we vele modellen en producten getest om zeer specifieke drivers te ontwikkelen die dit probleem oplossen en tegelijkertijd waarborgen dat het systeem klein en discreet genoeg is om op succesvolle wijze in te architectuur te integreren.

Bovendien vieren we nu een zeer bijzondere mijlpaal bij ons werk met betrekking tot de straatverlichting in New York. Bijna 9 jaar geleden hebben wij de aanbesteding gewonnen op basis van een LED-offerte, en dat was nog lang voordat de markt zich daarop had voorbereid, om het van ons benodigde product te leveren. Ons geloof in de inherente mogelijkheden van halfgeleidertechniek zette ons ertoe aan om een LED-straatverlichting te ontwikkelen die nu de nieuwe standaardverlichting in New York is. We waren trots en opgewonden, toen we hoorden dat burgemeester Bloomberg in november bekendmaakte dat de straatverlichting in de volledige stad zou worden geïnstalleerd.

Welke problemen en vragen houden de architectuurbranche in 2014 bezig?
Met nieuwe, technologisch opwindende mogelijkheden komen nieuwe uitdagingen voor het design en de uitvoering van holistische gebouwbeheersystemen naderbij. In de komende jaren zijn creatieve oplossingen vereist om de toenemend strengere energievoorschriften na te leven en de succesvolle verwezenlijking van nieuwe gebouwentypologieën (bijv. superhoge wolkenkrabbers) mogelijk te maken. Voor lichtdesigners is het meer dan ooit noodzakelijk om dialogen met gekwalificeerde partners te voeren die open en flexibel zijn en die de voordelen inzien van de systematische, vroegtijdige samenwerking met architecten, ingenieurs, designers en producenten. Bij deze samenvoeging van ressources, deze uitwisseling van ideeën vindt de echte innovatie plaats.

ERCO Newsletter – Inspirerende projecten, nieuwe producten, nieuwe kennis over licht

Abonnement op de Newsletter.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Meer informatie treft u aan onder Verklaring inzake gegevensbescherming