Interview - Intervju med Jean Sundin och Enrique Peiniger, OVI, New York

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Intervju med Jean Sundin och Enrique Peiniger, OVI, New York
Interview

Var hittar du din inspiration?

Intervju med Jean Sundin och Enrique Peiniger, Office for Visual Interaction, New York, USA
www.oviinc.com

Vilka platser, situationer och saker inspirerar er och er kreativa process?
Vi inspireras av teknik som finns i den naturliga världen. Titta på trollsländornas vingar. Flygmekanismen är ofattbar komplex. Det är ett perfekt integrerat biologiskt system som gör det möjligt för insekten att fungera. Första gången man tittar på vingarna tänker man förstås inte på muskulaturen och effektiviteten, utan på hur vackra de är. Och det är just det som kännetecknar god belysningsdesign: stor visuell effekt som stöds av en elegant och kraftfull teknik. Vårt arbete består av ständiga efterforskningar. Vi strävar hela tiden efter en estetisk och teknisk harmoni i allt vad vi gör.

En annan inspirationskälla är återblickar till förgångna tider, historiska platser och gamla föremål. När vi reser studerar vi konsthantverksprojekt - arbeten i glas, trä, sten, metall och så vidare. Vi uppskattar hantverk, eftersom det är välgjorda föremål som överlever många generationer. När man hela tiden arbetar med nästa stora projekt, den senaste innovationen, är det viktigt att ibland stanna upp och titta bakåt. Vi måste fråga oss vad som ger objekten deras beständighet. Hur kan vi skapa en design som är framtidsorienterad, men även har en långsiktig betydelse?"

Vilka är dina hjältar?
Vi slutade leta efter hjältar för länge sedan. Varje gång man kommer en "hjälte" närmare inpå livet, uppstår nya förväntningar som ingen människa kan infria. I stället tittar vi på många olika människor som kan inspirera oss och som har egenskaper och kunskaper som är intressanta för oss. Buckminster Fuller var till exempel en unik designer på sin tid, en genuin innovatör av futuristiska visioner. Han såg världen på ett helt annat sätt än samtida människor och vi inspireras av hans djärvhet och förmåga att lyfta blicken förbi konventionella tankesätt och analyser.

Charles och Ray Eames är givetvis två personer som vi också uppskattar väldigt mycket. Deras förmåga att skapa och använda logik i ett till synes kaotiskt designscenario var ett ovärderligt bidrag till konsten att kommunicera design. Vi relaterar till deras film "Powers of Ten" där de lyckades behandla en komplex och vittomfattande filosofi och presentera den för vanligt folk på ett så pregnant och smart sätt. Kreativa människor som även utvecklat en arbetslogik, en katalog av skäl till "varför" och metoder för "hur". Det här är människor som vi känner en samhörighet med.

Vad driver dig i allmänhet?
En passion för utmärkt design och en önskan att möta nya utmaningar.

Vilken roll spelar ljus för ditt arbete?
Ljus måste formges mycket specifikt för varje rum. Ljuset är för oss ett designverktyg som ger formgivaren möjlighet att transportera en arkitektonisk volym på bästa sätt eller att framhäva strukturen i ett material. På det viset har ljuset endast en betydelse i dess relation till mörker och skuggor. Det som blottläggs är lika viktigt som det som förblir dolt. Ljus och mörker skapar tillsammans djup och rumsform. De präglar "känslan" i en miljö i en omfattning som inte kan överskattas.

Vilket arkitekt- eller ljusprojekt inspirerar dig just nu? Och varför?
Vi inspireras framför allt av olika intressanta projekt som vi för närvarande arbetar med. För det kanadensiska parlamentet utvecklar vi ett komplett LED-belysningssystem för den centrala kammaren. Det låter kanske som en okomplicerad uppgift. Men det finns några faktorer som tvingat oss att utveckla ett mycket komplext ljusstyrsystem som uppfyller specifika prestandakrav och samtidigt fungerar i en miljö med växlande dagsljus. I samband med tv-sändningar utrustas lokalen med HD-kameror som levererar fler bilder per sekund än vanliga kameror. Detta kan leda till flimmer om LED-armaturerna ljusregleras på basis av styrkan hos dagsljuset som flödar in via takfönstren. Vi har provat en mängd modeller och produkter i syfte att utveckla mycket specifika drivrutiner som löser problemet och samtidigt säkerställer att systemet är så pass litet och diskret att det kan integreras i arkitekturen.

Dessutom firar vi just nu en mycket speciell milstolpe i vårt arbete med gatubelysningen i New York. För nästan nio år sedan vann vi anbudsinfordringen på basis av en LED-lösning. Det var långt innan marknaden var mogen att leverera den produkt som vi behövde. Vår tro på de inbyggda möjligheterna i halvledartekniken fick oss att utveckla en LED-gatubelysning som numera är den nya standardbelysningen i New York. Vi blev både stolta och glada när vi hörde att New Yorks borgmästare Bloomberg i november tillkännagav att gatubelysningen skulle installeras i hela staden.

Vilka problem och frågor kommer att engagera arkitektvärlden 2014?*
De nya tekniska framstegen medför nya utmaningar för formgivningen och utförandet av helhetliga byggnadssystem. De närmaste åren krävs kreativa lösningar som klarar de allt strängare energikraven och som gör det möjligt att uppföra nya byggnadstyper (till exempel superhöga skyskrapor). För ljusdesigners är det viktigare än någonsin att föra en dialog med kompetenta partners som är öppna och flexibla och som ser fördelarna med ett systematiskt samarbete mellan arkitekter, ingenjörer, formgivare och tillverkare redan på ett tidigt stadium. De viktiga innovationerna uppstår i sådana miljöer där resurser samlas och idéer utväxlas.

ERCO nyhetsbrev – inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring