Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Uppdatera webbläsaren.

Din webbläsare stödjer inte aktuella webbstandarder. Det kan medföra felaktig visning och oväntade funktionssätt på denna webbplats. Vi rekommenderar dig att uppdatera webbläsaren för kunna använda denna webbplats utan problem.

Australiens biennal-paviljong, Venedig
Reportage

Black Box – White Cube: Australiens biennal-paviljong i ljus från ERCO

Till attraktionerna vid årets konstbiennal i Venedig räknas den nyligen färdigställda australiska paviljongen – det första nybygget av en mycket prestigefull nationspaviljong under 2000-talet. För belysningen av utställningslokalerna valde man strålkastare från ERCO.

När den internationella konstscenen träffas igen i Venedig i sommar och strömmar till Giardini i östra delen av denna lagunstad, kan man uppleva något alldeles speciellt på det parkliknande utställningsområdet: det första nybygget av en nationspaviljong under detta århundrade. Australien, som här varit representerat med en tillfällig paviljong sedan 1988, har nu uppfört en permanent byggnad för ca 7,5 miljoner dollar.

Paviljongen, som ligger vid stranden av Rio dei Giardini, skapades efter ritningar av den australiska arkitektbyrån Denton Corker Marshall i Melbourne. Deras skiss, resultatet av en arkitekturtävling år 2012, kan beskrivas med formeln "Black Box – White Cube". Utåt sett liknar nybyggnationen en monolitisk svart låda, som ligger på en likaledes svart suterrängvåning. Invändigt domineras den av en ca 240 kvadratmeter stor, kvadratisk hall för växlande utställningar. Utformningen av salen som White Cube fyller kravet på en så neutral och flexibel inramning som möjligt, vilken ska inrymma en nyskapande konstutställning varje år.

För belysning av utställningslokalen ville man ha en flexibel och mångsidigt användbar lösning. Ljusplaneraren från Arup Australien valde en dubbel krans av takintegrerade strömskenor från ERCO, som försågs med LED-strålkastare från serien Opton. Dessa ljusverktyg passade att använda i biennal-paviljongen av flera orsaker. Med sin smala, rätlinjiga form håller de sig alltid visuellt i bakgrunden. Samtidigt imponerar de med ett stort ljusflöde, som alltid möjliggör önskad belysningsstyrka i rummet. Tack vare den utbytbara optiken i form av Spherolit-linser från ERCO kan dessutom olika ljusfördelningar realiseras med Opton – från narrow spot till spot, flood, wide och oval flood till wallwash. Därmed blir det möjligt att tillfredsställa olika scenografiska krav och belysa praktiskt taget samtliga utställningsföremål på bästa möjliga sätt. ERCOs egenutvecklade LED-linsteknik garanterar inte bara ett jämnt ljus med stor precision och briljant färgåtergivning, utan även ett IR- och UV-fritt spektrum för det nödvändiga skyddet av konstverken. Beslutet att använda LED-ljusverktyg från ERCO torde även vara grundat på deras energieffektivitet och långa livslängd – man bygger ändå en biennal-paviljong för evigheten.

ERCO nyhetsbrev - inspirerande projekt, produktnyheter, de senaste ljustekniska rönen

Prenumerera på nyhetsbrevet
Dina uppgifter behandlas strikt konfidentiellt. Du hittar närmare information på Dataskyddsförklaring
Det elektroniska nyhetsbrevet Lichtbericht informerar dig om nyheter från ERCOs värld per e-post; aktuellt, regelbundet och bekvämt. Vi håller dig uppdaterad om evenemang, utmärkelser, nya rön om ljus, projektrapporter, produktnyheter och reportage från ljus- och arkitekturbranschen. Prenumerationen är kostnadsfri och kan avslutas när som helst.